Uvodni dogodek BIO 50

13. 2.—14. 2. 2014

Uvodni dogodek BIO 50

13. 2.—14. 2. 2014

Skupine BIO 50 so oblikovane in uvodni dogodek v Ljubljani napoveduje začetek Bienala oblikovanja
BIO 50 bo povezal oblikovanje z razvojem novih izkušenj

Prek 100 udeležencev, med katerimi niso le oblikovalci, ampak tudi ugledne gospodarske družbe in razvijalci najrazličnejših življenjskih izkušenj, bo 13. in 14. februarja začelo s procesom priprave projektov in izdelkov, ki bodo jeseni predstavljeni na jubilejni razstavi BIO 50. Mednarodna žirija bo 27. septembra 2014 med njimi podelila nagrado za najboljše sodelovanje.

Po zaključku mednarodnega vabila za sodelovanje, na katerega se je prijavilo 593 prijaviteljev iz 56 držav, najvišjega števila doslej, so kustos Jan Boelen, sokustosinji Maja Vardjan in Cvetka Požar ter mentorji posamezne teme na BIO 50 izbrali udeležence za sodelovanje na Bienalu oblikovanja (BIO) v Ljubljani. Na BIO 50 bo sodelovalo več kot 100 udeležencev najrazličnejših profilov iz 20 držav, ki bodo raziskovali enajstih tem: Dostopno življenje, Spoznaj svojo hrano, Javna voda – javni prostor, Hoja po mestu, Skrite obrti, Sistemi mode, Hekanje gospodinjskih aparatov, Nanoturizem, Motorne enote, Opazovati vesolje in Oblikovanje življenja. Za vsako skupino bodo mednarodni in slovenski mentorji izdelali delovno navodilo, s pomočjo katerega bodo vodili in nadzorovali proces dela v obdobju šestih mesecev. Člani skupin bodo s svojimi raznolikimi izkušnjami, znanjem in motivacijo razvili enega ali več projektov za predstavitev na bienalu.

Uvodni dogodek in začetek dela skupin bo v četrtek in petek, 13. in 14. februarja 2014, v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. V četrtek bodo na predavanjih kustosi Jan Boelen, Maja Vardjan in Cvetka Požar predstavili bienale, sledili bosta predavanji oblikovalca Thomasa Lomméeja in raziskovalke Liesbeth Huybrechts. Popoldne bodo potekale predstavitve mednarodnih in slovenskih mentorjev posameznih skupin. Drugi dan bo uradni začetek dela skupin. Proces dela skupin bomo v prihajajočih mesecih beležili na spletni strani BIO.

Rezultati dela skupin bodo predstavljeni od 18. septembra do 7. decembra 2014 na razstavi Bienala oblikovanja in v publikaciji bienala. Ocenila jih bo mednarodna žirija, ki jo sestavljajo industrijski oblikovalec Konstantin Grčič, komentatorka oblikovanja Alice Rawsthorn in oblikovalec ter profesor Saša J. Mächtig, in podelila nagrado za najboljše sodelovanje.

Ob letošnji 50. obletnici bo 24. bienale oblikovanja posegel na področje sodelovanja in eksperimentiranja, prav tako pa izhajal iz tradicije in zgodovine tega dogodka. Glavno razstavo bo spremljala razstava petdesetletne zgodovine bienala, s čimer bomo osvetlili pomembne spremembe in premike, ki so se zgodili v pol stoletjem obdobju v družbi, predvsem v vsakdanjem življenju ter posledično na področju oblikovanja. Poleg vizij prihodnosti in razmišljanja o preteklosti bo med bienalom v Ljubljani potekal živahen program dogodkov, razstav in predavanj.

Program
Četrtek, 13. februar 2014
08.30 Prihod udeležencev
09.00 Pozdravni nagovor: Matevž Čelik, direktor MAO
Pozdravni nagovor: Lilijana Madjar, direktorica RRA LUR
Pozdravni nagovor: Ivan Stanič, predstavnik Oddelka za urbanizem, Mestna občina Ljubljana
09.10 Uvod: Jan Boelen
09.20 Uvod v zgodovino BIO: Cvetka Požar
09.25 Triki, orodja in pasti sodelovanja, 1. del
Odprte strukture: Thomas Lommée
10.05 Odmor za kavo
10.30 Triki, orodja in pasti sodelovanja, 2. del
Udeležba je tvegana: Pristopi k skupnim ustvarjalnim procesom: Liesbeth Huybrecht
11.10 Razprava
11.30 Kosilo
12.30 Načrt novega Bienala oblikovanja: 3, 2, 1 … Test: Jan Boelen
13.00 Predstavitev mentorjev: Aldo Bakker, Tadej Glažar,  Aljoša Dekleva in Tina Gregorič, Marko Fatur, Evan Frenkel, Tina Hočevar, Jesse Howard, Jurij Krpan, Rianne Makkink, Eugenia Morpurgo, Lucas Mullié in Digna Kosse, William Myers, Marko Peterlin, ProstoRož, Judith Seng, Tilen Sepič, Gaspard Tiné-Berès in Tristan Kopp, Razvojna ekipa podjetja Tomos in Miha Turšič Moderirata: Jan Boelen in Maja Vardjan
14.00 BIO 50 Organogram: Maja Šuštaršič
14.10 Komunikacija on-line: Vera Sacchetti
14.15 Odmor za kavo
14.30 Delo na terenu
20.00 Večerja

Predavatelji
Po študiju na Design Academy Eindhoven, Les Ateliers Paris in na Institute without Boundaries Toronto je Thomas Lommée (1979) sodeloval v seriji multidisciplinarnih oblikovalsko raziskovalnih skupin v Evropi in tujini. Leta 2007 je ustanovil pragmatično utopični oblikovalski studio Intrastructures, ki se ukvarja s fizičnim, digitalnim in družbenim kontekstom produktnega oblikovanja. Je pobudnik projekta OpenStructures, eksperimenta aktivnega sodelovanja, v katerem raziskuje model modularne gradnje, kjer vsakdo oblikuje za vsakogar na osnovi ene deljene geometrijske mreže. Ob delu oblikovalca in raziskovalca na področju oblikovanja Lommée predava v okviru raziskovalnega programa socialnega oblikovanja na podiplomskem študiju Design Academy Eindhoven in je so-ustanovitelj in mentor ‘ENSCImatique’, eksperimentalnega studia na ENSCI (Ecole Nationale Supérieure de la Creation Industrièlle) v Parizu. Živi in dela v Bruslju.

Liesbeth Huybrechts (1979) je doktorirala na temo razmerij med digitalnimi mediji, umetnostjo, oblikovanjem in participacijo. Je vodja raziskav raziskovalne enote Inter-actions, raziskovalka in predavateljica na Media, Arts and Design Faculty v Genku (LUCA School of Arts/KU Leuven). V okviru tega je povezana z raziskovalno skupino Social Spaces, ki raziskuje družbene pomene, uporabe in aplikacije oblikovanja in umetnosti. Vključena je tudi v raziskovanje in mentorstvo študentov znotraj programa Cultural Studies KULeuven in na Design Academy of Eindhoven.

Video pokrovitelj dogodka
www.videolectures.net


BIO podpira

 Glavni partnerji BIO


Glavni medijski partner


Mednarodni medijski partnerji

   

 

Otvoritev

 Pričetek: 8.30

 

Vstopnina

 brezplačno

 

Informacije

www.bio.si
bio@mao.si
01 5484 283

Deli
Skip to content