Tendence

24. 4. 2019

Tendence

24. 4. 2019

Ob razstavi Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955-1985, vljudno vabljeni na okroglo mizo z avtorji razstave in gosti – v obravnavanem obdobju in prostoru takrat aktivnimi arhitekti Janezom Kovačičem, Miranom Polutnikom in Danijelom Jagričem.

S prvim, ki je v svoji karieri pri podjetju Ingrad sprojektiral okrog 8000 stanovanj, se bomo pogovarjali o delu in razvoju podjetja Ingrad, ter predvsem stanovanjski politiki in izgradnji v takratnem tretjem največjem slovenskem mestu in njegovi regiji.

Kako na svoje stvaritve, kot so Polutnikove kvalitetno zasnovane osnovne šole, Jagričeva hala Toper in blagovnica Lesnina s poslikavo Jožeta Horvata Jakija, gledata arhitekta danes, ko so objekti tako oblikovno, kot tudi funkcionalno predelani do neprepoznavnosti? Zakaj se pred prenovo investitorji niso posvetovali z avtorjema?

Pogovarjali se bomo tudi o vzdušju in načinu dela v projektivnem biroju takratnega Zavoda za napredek gospodarstva, kasneje Razvojnega centra Celje, v katerem so delovali arhitekti, in nadaljnjem urbanističnem razvoju mesta Celje.

Poleg pregleda pomembnih izpostavljenih arhitekturnih stvaritev in primerjave njihovih originalnih stanj z današnjimi, bomo z gosti odpirali vedno znova pomembno vprašanje: kako in katero povojno arhitekturo ohranjati in ščititi.

Gostje: avtorji razstave, Danijel Jagrič, Miran Polutnik in Janez Kovačič ter Matevž Čelik

Adam Breznik, Timotej Jevšenak, Monika Vešligaj, Domen Ermenc, Pia Klančar so kot avtorji razstave Tendence, celjska arhitektura in urbanizem 1955-1985 letos za to razstavo prejeli Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture.

 

Lokacija

mao
Pot na Fužine 2
 

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 5484 282/80

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content