SNG Opera in balet

10. 12. 2013

SNG Opera in balet

10. 12. 2013

Vabimo vas na voden ogled po stavbi SNG Opera in balet z arhitektom Jurijem Kobetom, ki ga pripravljamo ob razstavi Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem.

*** Sporočamo, da bo zaradi zadržanosti arhitekta Kobeta vodil ogled soavtor obnove Opere arhitekt Marjan Zupanc. Sporočamo, da sovsa mesta že zasedena.

Poslopje med Župančičevo, Cankarjevo in Tomšičevo ulico so med letoma 1890 in 1892 zgradili po načrtih čeških arhitektov Jana Vladimira Hráskýja in Antonína Hrubýja. Gradbena dela je izvedlo podjetje ljubljanskega stavbenika Gustava Tönniesa. Glavni vzor za novo zasnovo je bila druga dresdenska opera arhitekta Semperja. Oblikovanje bogato dekorirane glavne fasade sledi ukrivljeni zasnovi avditorija. Glavni vhod je poudarjen z ozkim triosnim rizalitom, ki ga členijo jonski polstebri in zaključuje trikotno čelo s figuralnim okrasjem. Za avditorijem je višji odrski stolp. Pomožni prostori so razporejeni na bočnih straneh. V opisani obliki je stavba nekoliko skromnejši tipološki primerek gledališke stavbe, kakršne je tedaj po vsej avstroogrski monarhiji postavljalo specializirano podjetje dunajskih arhitektov Ferdinanda Fellnerja in Hermanna Helmerja. Pri opremi in okraševanju so sodelovala različna avstrijska in češka podjetja. Kiparski okras na timpanonu in v fasadnih nišah je delo kiparja Alojza Gangla. Med letoma 2008 in 2011 so poslopje predelali in povečali.

Marjan Zupanc je samostojni arhitekt, ki z ateljejem ATELIER sodeluje že dlje časa, na projektu obnove Opere tudi od natečaja naprej. Samostojno ali v sodelovanju z drugimi arhitekti je avtor več opaženih realiziranih projektov.

Jurij Kobe je arhitekt in izredni profesor na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s projektiranjem s področja urbanizma, arhitekture, notranje opreme, scenografije in kustomografije. Vodi arhitekturni studio Atelier. Sodeloval je na številnih razstavah doma in v tujini, je član strokovnih društev in prejemnik mnogih nagrad za svoje projekte.

Ogled je brezplačen in omejen na 30 oseb. Prijave: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 17.00

 

Vstopnina

Brezplačno.
Obvezne so prijave na: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

izobrazevanje@mao.si
01 5484 286/280

Deli
Skip to content