Slovenska kustosa 15. beneškega arhitekturnega bienala

10. 12. 2015

Slovenska kustosa 15. beneškega arhitekturnega bienala

10. 12. 2015

Aljoša Dekleva in Tina Gregorič sta arhitekta in ustanovitelja biroja Dekleva Gregorič arhitekti, s sedežem v Ljubljani. Vzporedno z arhitekturno prakso sta oba intenzivno vključena v preoblikovanje arhitekturnega izobraževanja. Aljoša Dekleva je programski direktor Architectural Association Visiting School Slovenia, pred kratkim pa je bil gostujoči profesor arhitekture na univerzi v Montrealu v Kanadi. Tina Gregorič je profesorica za arhitekturo na Tehniški univerzi na Dunaju v Avstriji. Oba na številnih predavanjih in razstavah doma ter v tujini predstavljata svoje delo in svoje raziskave.

Tina in Aljoša sta diplomirala na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani in nadaljevala izobraževanje na priznani šoli za arhitekturo Architectural Association (AA) v Londonu, kjer sta leta 2002 z odliko zaključila magistrski študij iz arhitekture. Leto kasneje pa sta ustanovila biro Dekleva Gregorič arhitekti.

Raziskovanje s področja participacije in »množičnega-po-meri« (mass-customisation) v kolektivni stanovanjski gradnji sta začela na šoli AA v Londonu kot soavtorja knjige Negotiate my boundary!, ki je izšla v založbah AA Publications in Birkhäuser. Knjiga je požela veliko strokovno pozornost zaradi več obravnavanih tem, največ pozornosti pa prav zaradi socialnih in prostorskih modelov soudeležbe in sobivanja.

Nedavno sta začela in vodila raziskovanje koncepta nanoturizma, participatorno in lokalno usmerjeno kreativno alternativo sedanjim pomanjkljivostim konvencionalnega turizma. S svojo raziskovalno skupino sta prejela najvišje priznanje 24. bienala oblikovanja BIO 50 – nagrado za najboljše sodelovanje.

Njuno delovanje skuša slediti principom »raziskovanja z arhitekturnim oblikovanjem« in »arhitekturnega oblikovanja z raziskovanjem« na raznovrstnih projektih, v različnih merilih in programih, kot tudi v različnih podnebjih in okoljih. Razumevanje specifičnih omejitev in pogojev kontekstov v njunih rokah postane vodilno generativno orodje, ki izziva očitno. S sistematičnim pristopom oblikovanja vzpostavljata intenzivno strukturiranje prostora in izzivata uporabo materialov z razkrivanjem njihove primarne narave.

Uporabnikova izkušnja arhitekture in participacija sta osrednja cilja njune prakse. Teme nove kolektivnosti, izmenjave in sodelovanja okvirjajo družbeno stališče arhitekture, ki želi spodbuditi novo interakcijo z uporabniki ali med uporabniki ter spodbujati sodelovanje uporabnikov v samem procesu oblikovanja in prilagajanja svojim potrebam.

Njune raziskave in projekti so prejeli številne mednarodne in domače nagrade; med drugim več nominacij za nagrado Mies van der Rohe, vključno s Centrom za predelavo odpadnih kovin v Pivki in ter Kulturnim središčem evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju (skupno delo štirih slovenskih arhitekturnih birojev). Leta 2013 je biro Dekleva Gregorič arhitekti med drugim prejel posebno pohvalo na WAN AWARDS 2012 (Commended at 21 for 21– searching for the 21 architects for the 21st century). Cilj nagrad je »izpostaviti izjemne, v prihodnost usmerjene ljudi in organizacije, ki so pokazali potencial, da postanejo naslednja velika stvar v svetu arhitekture«.

Številni njuni projekti raziskujejo temo habitata; vključno s prvim projektom, samo 43 m2 velika XXS hiša, zgrajena leta 2004 v Ljubljani, ki je bila nagrajena in obširno predstavljena na mednarodni ravni. Leta 2012 je njun projekt Hiša na pečini na otoku Maui v ZDA prejel nagrado AIT in International Architecture Awards 2012. Pred kratkim sta s serijo majhnih, a prepoznavnih skupnih prostorov izboljšala socialne interakcije v stanovanjskem projektu Opečna soseska na Brdu v Ljubljani. Leta 2015 sta raziskovala potenciale redefiniranja lokalne tradicije in kompaktnega družinskega življenje v Kompaktni kraški hiši. Projekt je letos zmagal na WAN House of the Year 2015 Award, med drugim prejel nagrado Best architects 16 Award in bil pohvaljen na prestižni AR House Award 2015, ki jo podeljuje Architectural Review iz Velike Britanije.

Arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič vztrajno prevprašujeta vse in skušata izboljšati družbo, v kateri živimo.

Deli
Skip to content