Rock Finale: Končna postaja: morje?

22. 1. 2017

Rock Finale: Končna postaja: morje?

22. 1. 2017

Razstavo Končna postaja: morje? bo na vodenem ogledu predstavil Rock Finale, krajinski arhitekt, ki se ukvarja tudi s tematiko odpadkov in smeti.

Potujoča razstava Muzeja za oblikovanje iz Züricha se ukvarja z vprašanjem, kakšna je usoda plastičnih izdelkov po koncu njihove življenjske dobe. Osrednji del razstave in simbol ekološke katastrofe je instalacija plastičnih naplavin iz svetovnih morij, ki so jih partnerji razstave nabrali med čistilnimi akcijami na Havajih, v Severnem morju in v Baltskem morju. Razstava osvetli ozadje problema in njihov pogubni učinek na morja, živalstvo in človeštvo, prikaže pa tudi možne rešitve, kot so zmanjšanje obsega uporabe, recikliranje in ponovna uporaba, ter nas hkrati prisili v razmišljanje in ukrepanje.

Rock Finale je leta 2008 zaključil študij krajinske arhitekture na Biotehniški fakulteti v Ljubljani z diplomo Golfigrišče kot sanacija odlagališča odpadkov na Ljubljanskem barju. S tematiko odpadkov in smeti se je ukvarjal že leta 2000, ko je v času študijske izmenjave v Alnarpu na Švedskem izdelal projekt Sanacija odlagališča Mosalycke.

Leta 2011 se je vpisal na Pedagoško fakulteto v Ljubljani na podiplomski doktorski študij Izobraževanje učiteljev in edukacijske vede, na smeri Poučevanje matematike, biologije, naravoslovja in tehnike, kjer pod mentorstvom prof. dr. Saše A. Glažarja in somentorstvom doc. dr. Jurija Selana zaključuje študij z disertacijo z naslovom Spodbujanje okoljskega ozaveščanja z likovno umetnostjo. Pri pripravi disertacije se je posvetil okoljskemu ozaveščanju z interdisciplinarnim pristopom in medpredmetnim povezovanjem, s poudarkom na naravoslovju in umetnosti. Z učenci četrtih razredov OŠ je pripravil in izvedel program, kjer so si ogledali film Na smetišču (Waste Land), animiran film Wall-e in tematiko obravnavali na nekaj njegovih avtorsko pripravljenih učnih urah. V eni izmed učnih ur z naslovom EKOLUCIJA človeka je učencem vzporedno predstavil razvoj človekovega bivanja, potovanja, trgovanja in embaliranja izdelkov, pri čemer je vzpodbujal zavedanje učencev glede prevelike pozornosti, ki je namenjena embalaži in njenemu končnemu pristanku v morju – kjer pa najbolj vpliva tudi na naše zdravje in zdravje planeta.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Informacije

Več o razstavi

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 548 42 86 / 80

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content