Prenos veščin: Predavanje in razstava Uroša Belantiča – Just A Corpse

12. 9. 2018

Prenos veščin: Predavanje in razstava Uroša Belantiča – Just A Corpse

12. 9. 2018

Center za kreativnost, interdisciplinarna platforma, ki podpira, povezuje in predstavlja dejavnosti in razvoj kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji, predstavlja prvi dogodek iz serije Prenos veščin. Uroš Belantič se bo predstavil z delavnico, predavanjem in otvoritvijo svoje razstave Just a Corpse.

Ob 10.00 – Delavnica Prenos veščin: Kreativci in podjetja bodo imeli možnost individualne kratke predstavitve svojih projektov oz. problemov. Uroš jim bo osebno svetoval na področju kariernih odločitev. Število udeležencev na delavnici je omejeno na 12, zato se čimprej prijavite. Več:

Ob 18.30 – Predavanje: Uroš Belantič bo na predavanju podrobneje opisal svojo karierno pot, svoj pristop h kreativnim in poslovnim odločitvam, vstopanje na trg ter stanje na trgu v segmentu mode danes.
 
Ob 20.30 – Otvoritev razstave Uroš Belantič: Just a Corpse z druženjem. 
 
Center za kreativnost (CzK) je interdisciplinarna platforma, ki povezuje, promovira, predstavlja in podpira dejavnosti in razvoj kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji.

Spodbujamo razvoj projektov, ki nastajajo na presečiščih umetnosti, kulture, eksperimentov, trga, podjetništva in gospodarstva ter združujejo ustvarjalnost, proizvodnjo in distribucijo dobrin in storitev, ki vsebujejo ali izražajo kulturne ali kreativne vsebine. Rezultati teh projektov so na koncu poslovno uresničljivi in merljivi, povečujejo dodano vrednost ali so usmerjeni v reševanje posebnih družbenih problemov in prispevajo k družbenemu napredku in blaginji.

V ta namen organiziramo sklop predavanj, ki smo ga poimenovali »Prenos veščin«. Predstavljamo izkušnje in karierne poti uveljavljenih kreativcev in poslovnežev, ki delujejo v kulturno-kreativnem sektorju. Zaznali smo, da slovenski kulturni trg ni v celoti vzpostavljen, zato se kreativne industrije v Sloveniji ne morejo polno razviti. S »Prenosom veščin« spodbujamo prenos znanj in vpogled v dogajanje v posameznih kulturnih segmentih na globalnih tržiščih.

Uroš Belantič, kostumograf in modni oblikovalec 

Na prvem dogodku v seriji se bo predstavil kostumograf in modni oblikovalec Uroš Belantič. Njegova izjemna karierna pot se je začela z zmago na modnem natečaju Smirnoff leta 1995, ko je bil še dijak Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Že takrat je oblikoval kostumografije za plesne predstave Betontanca in urejal takrat vplivno slovensko modno revijo Ars Vivendi. Študij modnega oblikovanja je nadaljeval na Visoki šoli za uporabno umetnost na Dunaju pod vodstvom Helmuta Langa in J. C. de Castelbajaca, hkrati pa je začel oblikovati za blagovno znamko Vodeb. Kot kostumograf je sodeloval s sodobnimi plesnimi skupinami Betontanc, Flota in En-Knap ter prispeval kostume za filme Saše Podgorška. V naslednjih letih je stiliziral več kot 500 reklam, glasbenih spotov in drugih komercialnih projektov. Med drugim je za nastop na tekmovanju za najboljšo evrovizijsko popevko oblekel skupino Sestre.

Osnovanje lastne blagovne znamke je bilo logično nadaljevanje njegove karierne poti; tako je leta 2003 predstavil prvo kolekcijo blagovne znamke Oktober. Že leto pozneje je Oktober s turnejo po mednarodnih tednih mode in nastopom na sejmu mladih oblikovalcev Rendez-vous v Parizu predstavil spomladansko-poletno kolekcijo ter dosegel mednarodni uspeh. Jesensko-zimsko kolekcijo so leta 2005 prodajali že v petnajstih mestih po svetu. Prodor v tujino pa je pomenil šele začetek resnega dela. Izostriti je bilo treba identiteto blagovne znamke, ki jo je Oktober našel v vzhodnoevropskem poreklu in slovanski melanholiji. Izhodišče blagovne znamke je bilo v kontrastu med ostro krojenimi uniformami in mehkimi poetičnimi draperijami. Uvedena je bila serijska proizvodnja, ki je bila v celoti slovenska. Nastop na globalnih trgih je zahteval kadrovsko širitev ter izpopolnitev, sistematizacijo in profesionalizacijo načina dela. Med letoma 2004 in 2008 se je Oktober vzpostavil kot edina nova slovenska blagovna znamka, ki ji je uspelo prodreti na zahodni trg. Izkoristil je trenutek, ko je bil zahod naklonjen odpiranju na vzhod. S povečanim povpraševanjem je moral zagotoviti kapital za izdelavo vzorčnih kolekcij. 

»Pri vsakem profesionalnem delu prihaja do različnih pogledov in posledično nesoglasij med oblikovanjem, menedžmentom in prodajo, ki so dostikrat lahko konstruktivna,« je Uroš Belantič izjavil v intervjuju za Delo junija 2008, ko je prejel povabilo k oblikovanju za pariško modno znamko Plein Sud. Širitev, finančni in organizacijski pritiski, vse to je za mlado blagovno znamko Oktober pomenilo veliko odgovornost, ki je po Uroševi selitvi v Pariz ni zdržala. Lastnik blagovne znamke Plein Sud ga je povabil v Pariz, potem ko je opazil Oktobrove obleke v milanskem butiku. Senzibilnost Oktobrove kolekcije je sovpadla z vizijo njihove blagovne znamke. Zgodba s Plein Sudom se je po desetih letih končala, Uroš pa se je vrnil h kostumografiji, predvsem za baletne predstave v Parizu in Ljubljani. Med drugim je oblikoval kostumsko podobo predstave Tristan in Izolda ter predstave Labodje jezero za ljubljanski balet. Iz teh kostumografij nastaja nova, samostojna blagovna znamka oblačil, ki jo predstavljamo v Projektnem prostoru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Just a Corpse

Blagovno znamko Just a Corpse je Uroš Belantič zasnoval skupaj z Valerijo Kelava. Oba sta izkušena v svetu modne industrije, on kot kostumograf, ona kot vrhunska manekenka. Obema je skupna ljubezen do plesa, zato znamka združuje ples in modo. Navdih sta našla v skupni točki: telesu. Just a Corpse v nedeljivo celoto združuje individualnost, vitalnost, prehodnost, zračnost in gibanje. Znamka izraža telesnost z uporabo materialov in krojev ter v izrazu, saj so oblačila zasnovana tako, da omogočajo gibanje, hkrati pa so čutna, kot druga koža. Izdelavo oblačil sta zaupala slovenskemu proizvajalcu, ki ima trideset let izkušenj z ročno izdelavo personaliziranih oblačil za športnike. Linijo sestavljajo plašči, puloverji, majice, gamaše, grelniki …, ki so oblikovani s tehnično preciznostjo sodobnih športnih oblačil in s sofisticiranostjo pariških modnih hiš. Imajo edinstven občutek in taktilnost ter stil, ki je primeren za vsak dan, tudi za plesno vadbo in prostočasne dejavnosti.

Organizator


 

 

Lokacija

MAO – Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Pot na Fužine 2, Ljubljana

 

Vstopnina

 Vstop prost!

Just A Corpse

Avtorji: Uroš Belantič in Valerija Kelava
Video: Uroš Belantič in Valerija Kelava
Glasba: Bowrain

 

Informacije

Programski vodja: Mika Cimolini

 
 

 

Organizacija

Center za kreativnost
MAO – Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Pot na Fužine 2, Ljubljana

Deli
Skip to content