Prenos veščin : Nikola Sekulović

24. 10. 2018

Prenos veščin : Nikola Sekulović

24. 10. 2018

Na drugem dogodku Centra za kreativnost iz sklopa svetovalnih delavnic in predavanj Prenos veščin, na katerih vsak mesec predstavljamo izkušnje in pot uveljavljenih slovenskih oblikovalcev in ustvarjalnih podjetnikov, ki delujejo v kulturnem in kreativnem sektorju, bo svoje izkušnje in poglede predstavil Nikola Sekulović, uveljavljeni glasbenik in promotor. 

Program dogodka 

Ob 10.00: Delavnica z Nikolo Sekulovićem.
Glasbeniki prek spletne prijave predhodno pošljejo svojo kratko predstavitev, svoje demo posnetke ali povezave na svoje posnetke ter opis kariernega izziva. Na podlagi teh jim bo Nikola osebno svetoval. Število udeležencev na delavnici je omejeno na 12, zato se čim prej prijavite. Prijave zbiramo do 10. oktobra

Ob 18.00: predavanje z naslovom Težko je biti glup – konkurenca je prevelika, na katerem bo Nikola Sekulović govoril o glasbeni industriji, o stanju na trgu v segmentu glasbe danes in o vstopanju na ta trg.

Ob 20.00: Koncert skupine Mart na dvorišču gradu.

Predavanje in koncert sta javna in odprta, predhodne prijave niso potrebne.
Vljudno vabljeni!

Nikola Sekulović, glasbenik in glasbeni promotor

Tokrat se bomo posvetili podjetništvu na glasbenem področju. Gostili bomo Nikolo Sekulovića, ki je predvsem glasbenik in član nekaterih najpomembnejših slovenskih glasbenih skupin, hkrati pa promotor in organizator koncertov, strokovnjak za avtorske pravice na področju glasbe, zadnje čase pa se vse bolj posveča glasbenemu poslu, v teoriji in praksi. Deluje tudi kot organizator, menedžer in agent za svoje glasbene zasedbe. Zato lahko rečemo, da je med največjimi poznavalci glasbene industrije pri nas. Nikola Sekulović je kot basist začel leta 1983 pri skupini Demolition Group, nadaljeval z Borghesio, v devetdesetih letih pa je skrbel za basovske ritme skupine Laibach

 

Danes je basist skupine Dan D. Po poti je sodeloval tudi z Janijem Kovačičem, Miladojko Youneed, Omarjem Naberjem in raperjem Emkejem. Avtorsko glasbo je prispeval za številne filme in gledališke predstave. Za sabo ima več kot 2.000 nastopov, 50 albumov ter številna sodelovanja z najvidnejšimi akterji glasbene industrije v regiji. Kar četrt stoletja je bil dejaven tudi v založništvu, predvsem za Dallas Records in Mars Music. Skozi delo v založbah se je ukvarjal z vzpostavitvijo sodobnega sistema založništva v Sloveniji in državah nekdanje Jugoslavije. Sodeloval je z glasbeniki (Čuki, Helena Blagne, Siddharta, Big Foot Mama, Mi2, Šank Rock, Alenka Godec, Omar, Gibonni, Toše Proeski, Goran Bregović, Severina, Plavi Orkestar, Bajaga, itd.)  ter s tujimi partnerji in založbami, predvsem EMI/Virgin in Sony ATV.

 

Njegovo strokovno področje so avtorske pravice. Urejal je avtorske pravice za filmsko industrijo in reklamne kampanje. Sodeloval je pri organizaciji nekaterih odmevnih koncertov in glasbenih prireditev.

O poslovanju na glasbenem trgu predava na več specializiranih šolah (SAE Institute, EMI institute, B.A.S.E.), na konferencah, svetuje pa tudi mnogim udeležencem na slovenski glasbeni sceni (festivali, založbe, agencije). Je mentor številnim slovenskim glasbenikom, svetuje tudi na področju zakonodaje. Svoje znanje prenaša tudi v seriji strokovnih posvetov v Slovenskem glasbenoinformacijskem centru (SIGIC). 

Koncert skupine Mart

Mart je glasbena skupina iz Vipavske doline; sestavljajo jo Nejc Franca na bobnih in tolkalih, Rok Velikonja na klavirju, Ram Cunta na kitari, Jani Peljhan na bas kitari ter Igor Vuk za mešalnim pultom. Njihova glasba orisuje trenutke doživljanja in razmišljanja, ki so zajeti skozi improvizacijo med glasbenimi druženji. Močna ritem sekcija je dobra podlaga za barvanje s kitarskimi in klavirskimi melodijami. Njihova glasba ni jazz in ni rock, tudi punk ne, je prosta improvizacija brez postavljenih meja.

Skupina Mart obstaja že od leta 2005. Leta 2008 so izdali prvenec Parallele in v sodelovanju z lokalnimi umetniki pripravili istoimensko multimedijsko predstavo. V lanskem in letošnjem letu so izdali dva EP-ja: Domestic in Theatrical, ki ju predstavljajo po slovenskih odrih.

https://martmusic.wordpress.com
https://www.youtube.com/watch?v=qwc-ENo3TtY
https://martmusic.bandcamp.com/

O projektu Prenos veščin

Center za kreativnost (CzK) je interdisciplinarna platforma, ki povezuje, promovira, predstavlja in podpira dejavnosti in razvoj kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji. S svojimi aktivnostmi spodbuja opolnomočenje potencialov družbene in ekonomske vrednosti sektorja ter ga aktivneje povezuje z gospodarstvom, znanostjo, izobraževanjem in drugimi sektorji. Spodbujamo razvoj projektov, ki nastajajo na presečiščih umetnosti, kulture, eksperimentov, trga, podjetništva in gospodarstva ter združujejo ustvarjalnost, proizvodnjo in distribucijo dobrin in storitev, ki vsebujejo ali izražajo kulturne ali kreativne vsebine. Rezultati teh projektov so na koncu poslovno uresničljivi in merljivi, povečujejo dodano vrednost ali pa so usmerjeni v reševanje posebnih družbenih problemov in prispevajo k družbenemu napredku in blaginji.

V ta namen organiziramo sklop predavanj, ki smo ga poimenovali Prenos veščin. Predstavljamo izkušnje in karierne poti uveljavljenih kreativcev in poslovnežev, ki delujejo v kulturno-kreativnem sektorju. Zaznali smo, da slovenski kulturni trg ni v celoti vzpostavljen, zato se kreativne industrije v Sloveniji ne morejo polno razviti. S Prenosom veščin spodbujamo prenos znanj in omogočamo vpogled v dogajanje v posameznih kulturnih segmentih na globalnih tržiščih.

Več>>

 

Lokacija

 MAO, Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

 Vstopnine ni!

 

Organizacija

 Center za kreativnost

 

Povezava
https://www.czk.si/?m=event&id=22

Deli
Skip to content