Predavanja: Šušteršič, Štukovnik, Robinson

23. 2. 2012

Predavanja: Šušteršič, Štukovnik, Robinson

23. 2. 2012

V MAO bo potekal drugi sklop predavanj znotraj programa Plečnik 2.0, ki ga bodo izvedli strokovnjaki različnih umetnostnih področij. Namen predavanj je vzpostaviti odnos med Plečnikovo arhitekturno dediščino in sodobnimi pristopi v raziskovanju.

V svojih predstavitvah bodo umetnostna zgodovinarka Petra Šušteršič, geologinja Petra Štukovnik in arhitekt Paul Robinson Plečnikovo arhitekturo izpostavili kot nabor brezčasnih konceptov in orodij za raziskovanje in ustvarjanje v sodobnem času in v prihodnosti. Kako pogosto ali kako poredko je Plečnikova arhitekturna dediščina prisotna v podzavesti in pri vsakdanjem delu arhitektov in drugih ustvarjalcev in v kakšni meri določa razmišljanje raziskovalcev? V čem se skriva njen navdih?

Predavanja
Petra Šušteršič: Plečnikovi nerealizirani projekti za Ljubljano – Novi Magistrat, Južni trg, Odeon
Petra Štukovnik: Plečnikova kamnita dediščina
Paul O. Robinson: The Form of Absence: Radiographs|Paintings|Reliquaries (predavanje bo v angleščini)

Petra Šušteršič je diplomirala na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani na Oddelku za umetnostno zgodovino z diplomo o Plečnikovih neuresničenih projektih za središče Ljubljane. V času študija se je ukvarjala tudi s kiparskim opusom Lojzeta Dolinarja, ki je pri mnogih projektih sodeloval s Plečnikom. Eno Dolinarjevih pomembnejših del je tudi kip Mojzesa nad stranskim vhodom Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. V času študija se je Šušteršičeva ukvarjala tudi s poslikavami na Celjskem stropu in z umetnostjo v Mali Aziji v času antike. Sedaj nadaljuje študij na TNF v Ljubljani na oddelku za fiziko.

Petra Štukovnik je diplomirala na Univerzi v Ljubljani na Oddelku za geologijo. Od leta 2009 je zaposlena kot asistentka na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo na Univerzi v Ljubljani. Je podiplomska študentka na oddelku za grajeno okolje in pripravlja doktorat na temo Vpliv okolja na materiale z mineralnim vezivom pod mentorskim vodstvom izredne prof. Violete Bokan Bosiljkov. Že leta 2007, ko je pripravljala svojo diplomo na Naravoslovnotehnični fakulteti, je bila gostja AML na muzejskem večeru, ko je predstavila uporabo kamna v Plečnikovi arhitekturi. Na tokratnem predavanju bo govorila predvsem o Podpeškem apnencu in Plečnikovi arhitekturi v kamnu, ki je že izpostavljena poškodbam in propadanju. Predstavila bo zakonitosti kamna ter spregovorila o možnostih za varovanje in ohranjanje tovrstne dediščine.

Prof. Paul O. Robinson, arhitekt, trenutno predava o oblikovanju in vodi delavnice o teoriji s poudarkom na konceptualnem odnosu materialov na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. V študijskem letu 2009/2010 je bil Fulbrightov štipendist na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Pred tem je predaval oblikovanje na Šoli za arhitekturo Univerze na Floridi ter Inštitutu za arhitekturo v Vicenzi. Deluje tudi kot gostujoči predavatelj na univerzah po Evropi in ZDA.

Program Plečnik 2.0 je serija dogodkov, ki potekajo v MAO v letu 2012 ob 140. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika. Potekali bodo vodeni ogledi po Plečnikovih arhitekturah, predavanja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje in drugi različni dogodki, katerih skupni imenovalec bo živo vključevanje uporabnikov v interpretacijo Plečnika kot osebnosti in njegove zapuščine, ki ni le arhitekturna temveč zadeva širšo kulturo. Plečnik 2.0 predstavlja izmenjavo informacij med udeleženci, interoperabilnost in na obiskovalce osredotočen program. S programom Plečnik 2.0 MAO ponuja uporabnikom in obiskovalcem, da sami postanejo aktivni sodelavci in ustvarjajo vsebine in dogodke, povezane s Plečnikom in Plečnikovo arhitekturo.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Informacije

Povezani dogodki
Program Plečnik 2.0

 

Organizacija

MAO v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane – Plečnikovo hišo.

Deli
Skip to content