Poletna muzejska noč

18. 6. 2011

Poletna muzejska noč

18. 6. 2011

Tudi letos se bo Muzej za arhitekturo in oblikovanje pridružil tradicionalni akciji slovenskih muzejev, galerij in drugih razstavišč. Vabimo vas, da z nami preživite sproščen in ustvarjalen poletni večer .

10.00–24.00:

Oskar Karel Dolenc: Črno-belo 1960–2010

Oskar Karel Dolenc je bil v šestdesetih in sedemdesetih letih med kakimi tridesetimi najpomembnejšimi slovenskimi fotografi, ki so glede na razmere v tistem času napravili, kar je bilo v njihovi moči, da bi fotografija tudi pri nas napredovala tako kot tehnična veščina kot tudi kot ustvarjalni medij.Razstava predstavlja Dolenčev fotografski črno-beli opus, ki je obravnavan po tematskih sklopih (ženski akt, portret, žanr in krajina). 

Ob 18. uri

Ustvarjalnice

Hodi po travi! – Pojdimo v park pred muzejem in spoznajmo njegove prebivalce! Odkrivali bomo pomen zelenih površin v mestih in izdelali ptičje hišice.
Filcanje – Spoznali se bomo z mokro tehniko polstenja volne in ustvarili unikatne izdelke.

Ob 16.30 do 21. 30

Študentski arhitekturno oblikovalski koktejl

Študenti Fakultete za arhitekturo, Akademije za likovno umetnost in oblikovanje in Visoke šole za dizajn bodo zavzeli oder in predstavili svoje najnovejše raziskave.  

Ob 16.30

Arhitektura in družba: re-formulacija transformativne zmožnosti arhitekture 
Zaključna kritika seminarskega projekta
Študentje Fakultete za arhitekturo v Ljubljani bodo v predstavitvi svojega projekta, ki so ga razvili v okviru teoretskega seminarja, odgovarjali na vprašanje, ali je v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih nastalo kaj dobre arhitekture. Skozi kritične analize izbranih primerov arhitekturne produkcije bodo skušali pokazati, kaj sploh je dobra arhitektura. Vabljeni kritiki Matevž Čelik (MAO), doc. mag. Tadej Glažar (FA,UL), Aljoša Kolenc (FA, Univerza v MB) in Maja Vardjan (revija Ambient) bodo komentirali njihovo delo. Mentorica seminarja je doc. dr. Petra Čeferin. Povzetek projekta bo sledil ob 20. uri.

Ob 20. uri

Utopični seminar (Akademija za likovno umetnost in oblikovanje)
V eksperimentalnem projektu z naslovom Utopični seminar so študenti tretjih in četrtih letnikov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (Univerze v Ljubljani) preverili, kako sodobni smo, kako globoka je tema našega časa in ali se v svetu, v katerem se zdi, da je vse mogoče, še da najti nemogoče. Povedano drugače: zastavili smo si vprašanje, ali smo danes še zmožni misliti alternativo. Projekt se zaključuje s katalogom in razstavo, ki se bo 30. junija 2011 odprla v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (http://pekinpah.com/utopije.htm).

Projekt slovenske identitete (Visoka šola za dizajn)
Letošnje praznovanje dvajsete obletnice republike Slovenije je spodbudilo 18 študentov vizualnih komunikacij in notranje opreme Visoke šole za dizajn v Ljubljani k raziskovanju vprašanj nacionalne identitete. V projektu študentje niso preučevali le svoje predstave o Sloveniji, temveč so spraševali ljudi na ulicah o njihovih idejah o Sloveniji in kaj jim pomeni biti Slovenci. Rezultati projekta bodo prikazani na razstavi in v publikaciji. Projekt vodi Axel Vogelsang, predavatelj in raziskovalec na Univerzi uporabnih znanosti in umetnosti v Lucernu (http://www.slovenianidentity.org).

Ali je v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih nastalo kaj dobre arhitekture? (Fakulteta za arhitekturo)
Študentje Fakultete za arhitekturo bodo na kratko povzeli svoja razmišljanja o tem vprašanju, ki so jih razvili v okviru teoretskega seminarja Arhitektura in družba: re-formulacija transformativne zmožnosti arhitekture.


Ob 21. uri

DJ JuicyJuice

———–

Medijski pokrovitelj Poletne muzejske noči je časnik Delo.
Vabimo vas, da si zagotovite Delo 24 ur na dan, 7 dni v tednu – na tiskani, spletni, tablični in mobilni platformi. Pridružite se naročnikom Dela in uživajte ugodnosti paketa Premium. Več na spletni strani www.delo.si/premium_uporabnik

Medijski pokrovitelj Poletne muzejske noči je časopis Pogledi. Vsako drugo in četrto sredo v mesecu obravnava družbena in kulturna vprašanja, odpira prostor kakovostnim avtorjem in spodbuja družbeni dialog. Več na spletnem naslovu http://www.pogledi.si/

 

Vstopnina

Brezplačno!

 

Informacije

izobrazevanje@mao.si

Programska knjižica

Deli
Skip to content