Poletna mala šola arhitekture

21. 8.—25. 8. 2017

Poletna mala šola arhitekture

21. 8.—25. 8. 2017

Počitniški izziv za mlade nadobudneže (6 – 12 let), z veliko mero radovednosti in željo po raziskovanju.

Kako si zgradimo zavetje v gozdu? Kaj so konstrukcije? Kaj pomenijo ulica, trg, naselje, mesto? Kaj podeželje? Obiskali bomo Županovo jamo pri Grospupljem in odkrivali, kaj pomeni podzemni svet. Spoznavali bomo arhitekturo v živo, z opazovanjem stavb na mestu samem. Vse to in še mnogo več bodo otroci na zabaven način odkrivali v Poletni  Mali šoli arhitekture, ki se bo odvijala v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, na gradu Fužine, ter delno v središču mesta in izven.

Kaj vse se danes dogaja v gradu in kaj zanimivega hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje, katera arhitekturna in oblikovalska dela so zaznamovala prejšnje stoletje in pred kakšnimi izzivi smo danes? Odkrivali bomo epizode na razstavi bienala oblikovanja in spoznavali, kako oblikovanje vpliva na naše vsakdanje življenje in kako oblikovanje išče rešitve na aktualne situacije v svetu. Grajski park v senci stoletnih dreves bo kot nalašč za številne igre in piknik ter veliko razgibavanja možgančkov in telesa.

Poletna mala šola arhitekture za otroke pomeni odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci bodo proučevali arhitekturo z vsemi čutili, raziskovali svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Risali, gradili in sestavljali ter razvijali tako prostorsko in fizikalno ter tudi družbeno razumevanje našega okolja. Spoznavali bodo pomen stavbne dediščine in dialog arhitekture z naravo. Otroci bodo ustvarjali z različnimi materiali in pripomočki, razvijali domišljijo in samostojnost, hkrati pa se učili skupinskega dela, saj se bodo zahtevnejših nalog lotevali skupaj.

Termin
21. avgust – 25. avgust 2017
Od ponedeljka do petka od 8.00 ure do 16.30. Prehrana je vključena v ceno (zajtrk, kosilo, malica) in tudi ves ustvarjalni material, vstopnine.

Starost otrok

Primerno za otroke od 6. do 12. leta.

Cena
120,00€ za ves teden skupaj s prehrano, materialom za izdelavo, vstopninami

Ugodnosti
Drugi otrok iz iste družine dobi 10 % popust.
Vsi udeleženci Poletne male šole arhitekture imajo v novem šolskem letu 50% popust pri vseh nedeljskih ustvarjalnicah Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

TEME DELAVNIC
GRAD – MUZEJ: Ko gradiček postane velik, je grad
Ob raziskovanju dvorca Fužine odkrivamo njegovo zgodovino in znamenite lastnike. Raziskujemo in spoznavamo, kaj je grad, dvor, dvorec, kakšna je razlika med srednjeveškim in renesančnim gradom ter izdelamo maketo grajske arhitekture. Uživali bomo v senci stoletnih dreves grajskega parka in odkrivali kako zelenje soustarja javni prostor. Spoznavali različne parkovne ureditve, kdo so uporabniki parka in čemu so namenjeni. Kaj vse se danes dogaja v gradu in kaj zanimivega hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje, katera arhitekturna in oblikovalska dela so zaznamovala prejšnje stoletje in pred kakšnimi izzivi so kustosi danes.
      
BIO 25 – OBLIKOVANJE
Z otroci bomo spoznavali teme z bienalne razstave oblikovanja, preko ustvarjanja bomo potovali v gozdni svet in si izdelali zavetje, si spletli posebna pokrivala in pokukali v panonske ravnice. Alpski svet, in področje soške fronte bomo spoznavali preko fonotelemetrije in si naredili svoje lovilce zvokov. V živo si bomo ogledali podzemni svet Županove jame v Grosupljem. Kiosk 67 bo izhodišče za spoznavanje današnjih urbanih ruševin, naučili se bomo iz načrta narediti 3 d model in razmišljali o ponovnih uporabah. Kdo so bili heroji in junaki v grški mitologiji in kdo so heroji danes. Kako lahko oblikovanje prispeva k problemu migracij? Spoznavali bomo zgodbe iz zasavskih revirjev. Mesto Trbovlje, nekoč in danes, bo izhodišče za našo maketo mesta prihodnosti. BIO 25 bo rdeča nit naše letošnje poletne šole arhitekture in oblikovanja.

ZAKAJ – ZATO V MESTU – arhitektura v živo (Plečnikovo leto)
S sprehodom po mestu bomo raziskovali, kako se je spreminjalo skozi stoletja, si ogledali pomembnejše stavbe, trge, parke. Spoznavali različne arhitekturne člene in jih skozi gib opredmetili. Vstopili v svet pravljic in govorili o materialih in oblikah, o konstrukcijah, merilu, barvah, svetlobi in sencah. Posebno pozornost bomo namenili arhitekturi Jožeta Plečnika, saj letos obeležujemo Plečnikovo leto. Sledili bomo njegovim stopinjam v mestu in ugotavljali, kaj pomeni Plečnikova Ljubljana.

ARHITEKTURA –  KONSTRUKCIJE
Kaj so konstrukcije v naravi in kakšnih konstrukcij se loteva človek? Stopili bomo v svet fizike in sil težnosti. Razmišljali bomo o osrednji ideji stavbe in konstrukciji, ki je lahko nevidna ali vidna. Ugotavljali bomo, kaj so nosilni in kaj nošeni elementi. Gradili, sestavljali in razstavljali bomo zavetja v gozdu, miniaturne  mostove, kupole, stolpe in stolpnice in preverjali njihovo trdnost. Z gibalnimi minutami pa z lastnimi telesi spoznavali, kaj pomenijo v arhitekturi: steber, obok, slavolok, kupola, napetost etc

OBLIKUJ SVOJ STOL
V grajski kapeli si bomo ogledali razstavo stolov, ki so jih oblikovali Plečnikovi študentje. Razmišljali bomo o stolu, njegovi zgodovini, funkciji in obliki, nato iz različnih materialov ustvarili vsak svoj mini stol. 

Ekipa oddelka izobraževanja v MAO
Natalija Lapajne, kustosinja pedagoginja
Jana Furman arhitektka
Anja Držanič, krajinska arhitektka in podiplomska študentka ilustracije
Zala Simčič, študentka likovne pedagogike

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2
središče Ljubljane

 

Vstopnina

120,00 € / teden
Cena vključuje prehrano (zajtrk, kosilo, malica), materiale in pripomočke ter vstopnine.
Drugi otrok iz iste družine prejme 10% popust.

Prijavnica>>

Šolo bomo izvedli v primeru zadostnega števila prijav.

Mediji o Poletni šoli arhitketure 2016

Slovenska kronika (RTVSLO)
Infodrom (RTVSLO)
Radio Hudo (Radio Prvi)

 

Informacije

+386 (0)1 548 42 82
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content