Poletna mala šola arhitekture 2020

24. 8.—28. 8. 2020

Poletna mala šola arhitekture 2020

24. 8.—28. 8. 2020

 

Poletna mala šola arhitekture 2020 (Počitniško varstvo)

Spoznavaj, ustvarjaj, sodeluj, prisluhni, otipaj, raziskuj, druži in zabavaj se!

 
Poletna mala šola arhitekture je odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci začutijo arhitekturo skozi materiale, oblike, vonj, svetlobo in barvo. Spoznajo pomen stavbne dediščine in dialog arhitekture z naravo. S praktičnim delom razvijamo domišljijo, ustvarjalnost in samostojnost. Izhodišče za naše raziskovanje bodo predmeti iz zbirk in aktualne razstave; grajski park v senci stoletnih dreves pa bo poligon za številne igre in piknik. 
 
Kulturna dediščina in vrhunci slovenske arhitekture in oblikovanja
Muzej za arhitekturo in oblikovanje hrani obsežne in dragocene zbirke s področij arhitekture, oblikovanja in fotografije 20. in 21. stoletja. Zbirke so vir navdiha, idej za mnoge raziskovalce. Razstavo Predmet in zbirka sestavlja več kot 200 predmetov, med katerimi so tako ikone slovenske arhitekture in oblikovanja kot tudi minljivi izdelki in predmeti, ki so prvič predstavljeni javnosti. 
Delavnice: Materiali, Konstrukcije, Ko se srečata ekologija in poezija, Plakat, Legendarni kiosk, Nebotičnik, Fasadni plašč – papirna plastika in še in še!
 
Arhitektura v živo – moje mesto
S sprehodom po Ljubljani bomo raziskovali, kako se je mesto s časom spreminjalo, si ogledali pomembnejše stavbe, mostove, trge, parke. Spoznavali različne arhitekturne člene. Posebno pozornost bomo namenili arhitekturi 20. stoletja in razmišljali o mestu danes in v prihodnosti.
 
MADE IN – Pripovedi obrti in oblikovanja
Sledili bomo zgodbam rokodelcev, obrtnikov in oblikovalcev, njihovemu sodelovanju ter prepletu idej in materialov. Spraševali se bomo o produkciji v sodobnem svetu. KJE so izdelani predmeti, ki jih vsak dan uporabljamo? KDO jih je izdelal? IZ ČESA so izdelani in ZA KOGA?
 
Kaj imata skupnega papir in japonski dresnik?
Ali poznate invazivne rastline? Ste že slišali za japonski dresnik, kanadsko rozgo, orjaški dežen, ambrozijo ali vodno kugo? Ali so invazivne rastline zgolj uničevalne do narave ali lahko predstavljajo priložnost za povezovanje in so lahko celo koristne? Bi lahko z njihovo pomočjo oživeli pozabljene obrti? Z oblikovalci in ustvarjalci kolektiva Trajna bomo razmišljali, se sprehodili okoli gradu in odkrivali rastline, nato pa ročno izdelali papirne liste iz biomase japonskega dresnika. Iz dresnika bomo izdelali tudi mini splave in jih spustili po reki Ljubljanici.
 
Mesto in reka – Swim City 
Je plavanje v rekah, ki tečejo skozi središča mest še mogoče? Odgovor bomo poiskali na razstavi Švicarskega muzeja arhitekture. Kaj in kakšna je lahko mestna kopalna kultura? Skozi filmsko instalacijo bomo doživljali rečno plavanje z vidika plavalca. Izdelali bomo maketo mesta in vključili reko Ljubljanico in druge vodne elemente.
 
> Termin
24.–28. avgust 2020
Od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure. 
 
> Starost otrok
Primerno za otroke od 6. do 13. leta.
 
> Kdo smo
Oddelek za izobraževanje MAO
Natalija Lapajne kustosinja pedagoginja, Katja Filovski um. zgodovinarka, 
Katarina Lampič študentka NTF, Aina Radovan študentka FA, Hana Barši Palmić študentka FF
 
> Cena
130,00 € 
V ceno je vključena prehrana (kosilo, malica), ustvarjalni material, vstopnine …
 
> Ugodnosti
Drugi otrok iz iste družine dobi 10% popust.
Vsi udeleženci Poletne male šole arhitekture imajo v novem šolskem letu 50% popust pri vseh nedeljskih ustvarjalnicah Muzeja za arhitekturo in oblikovanje
 
> Pridružujemo si pravico do spremembe programa. Dogodek bomo odpovedali v kolikor pride do ponovnega širjenja korona virusa, skladno z navodili Vlade Republike Slovenije.
 
 
> Več informacij na: izobrazevanje@mao.si
 

Deli
Skip to content