Poletna mala šola arhitekture 2018

20. 8.—24. 8. 2018

Poletna mala šola arhitekture 2018

20. 8.—24. 8. 2018

Počitniški izziv za mlade nadobudneže (6 – 12 let), z veliko mero radovednosti in željo po raziskovanju.

Poletna mala šola arhitekture za otroke pomeni odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci bodo proučevali arhitekturo z vsemi čutili, raziskovali svetlobo, odtenke barv, materiale in oblike. Risali, gradili in sestavljali ter razvijali tako prostorsko in fizikalno ter tudi družbeno razumevanje našega okolja. Spoznavali bodo pomen stavbne dediščine in dialog arhitekture z naravo. Otroci bodo ustvarjali z različnimi materiali in pripomočki, razvijali domišljijo in samostojnost, hkrati pa se učili skupinskega dela, saj se bodo zahtevnejših nalog lotevali skupaj.

Makete, načrti in fotografije, ki jih hranimo v muzeju bodo izhodišče za naše arhitekturno raziskovanje. Arhitekturo bomo spoznavali tudi v živo, z opazovanjem stavb na mestu samem; pluli z ladjo po reki Ljubljanici in prisluhnili zgodbam o mostovih in oprezali za Povodnim možem. Vse to in še mnogo več bodo otroci na zabaven način odkrivali v Poletni Mali šoli arhitekture, ki se bo odvijala v prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, na renesančnem gradu Fužine in delno v središču mesta.

Termin
20. avgust – 24. avgust 2018
Od ponedeljka do petka od 8.00 ure do 16.30. Prehrana je vključena v ceno (kosilo, malica) in tudi ves ustvarjalni material, vstopnine.

Starost otrok
Primerno za otroke od 6. do 12. leta.

Cena
120,00€ za ves teden skupaj s prehrano, materialom za izdelavo, vstopninami

Ugodnosti
Drugi otrok iz iste družine dobi 10 % popust.
Vsi udeleženci Poletne male šole arhitekture imajo v novem šolskem letu 50% popust pri vseh nedeljskih ustvarjalnicah Muzeja za arhitekturo in oblikovanje

TEME USTVARJALNIC
STAVBNA DEDIŠČINA SVETA
Skupaj bomo potovali v času in prostoru ter se seznanili s stavbno dediščino sveta. Otroci se bodo lotevali najrazličnejših konstrukcij (gradnja piramide, stolpa ali mostu), gradili bodo mesto prihodnosti in spoznavali osnove urbanizma, različne tipe stanovanjskih hiš. Kako se arhitektura prilagaja okolju in naravnim danostim.  Potovali bomo po kontinentih in spoznavali ne le materiale: sneg in led kod gradbeni material za iglu na skrajnem severu; zemlja gradnja iz na soncu sušene opeke Afriški vasi, uporaba lesa (Evropa, Indonezija…),… jeklo in steklo (nebotičnik…) temveč tudi različna zgodovinska obdobja in sloge, ter odkrivali različne kulture in jezik nekaterih dežel.

MUZEJ in RAZSTAVA
Vzporedno bomo odkrivali teme z razstave Arhitekt Stanko Kristl. Poetičnost in humanost v arhitekturi in kako arhitektura in oblikovanje vpliva na naše vsakdanje življenje. Pobliže spoznavali različne vidike projektiranja obsegajoč vsa merila, od urbanizma do detajlov opreme.
Grajski park v senci stoletnih dreves bo kot nalašč za številne igre in piknik. Veliko razgibavanja možgančkov in telesa.
Tematske delavnice: Moje telo – moja arhitektura, Prostorski eksperiment ali mala ura perspektive, Narava kot vir navdiha, Stavbni plašč ali koža stavbe – Papirna plastika, igra rezov; Ritem v arhitekturi ali kaj imata skupnega arhitektura in glasba;

MESTO in REKA
S sprehodom po mestu bomo raziskovali, kako se je spreminjalo skozi stoletja, si ogledali pomembnejše stavbe, trge, parke. Spoznavali različne arhitekturne člene in jih skozi gib opredmetili. Posebno pozornost bomo namenili arhitekturi na prelomu stoletja, o Ljubljani po velikem potresu 1895. Pot bomo pričeli ob Zmajskem mostu in prisluhnili legendi o zmaju, nato pa vzdolž Miklošičeve ulice spoznali prvo veleblagovnico v mestu – Urbančevo hišo in Grand hotel Union… Spregovorili bomo o takratnem županu Ivanu Hribarju, pa tudi o pozabljenem tramvaju, ki je nekdaj drvel po ulicah naše prestolnice.
Z ladjico – bomo odkrivali vlogo in pomen reke Ljubljanice skozi zgodovino, prisluhnili legendi o Argonavtih, si ogledali številne mostove in nabrežja ter odkrivali novosti ob reki.

Izbor ustvarjalnic
Hiše na vodi – nekoč, danes, jutri
Oblike bivališč na vodi so lahko različne in so se skozi zgodovino spreminjale. Stopili bomo v svet koliščarjev, ki so bili naseljeni na jezeru, ki je prekrivalo današnje Ljubljansko barje v času bakrene in bronaste dobe (4600 do 1500 p.n.št.). V jezerskem dnu so na lesenih nosilcih – pilotih stale hiše, povezane z mostovi. Danes so kolišča del svetovne kulturne dediščine. Na Unescovem seznamu kulturne dediščine so tudi Benetke (453 n.št), ki prav tako stojijo na pilotih, kjer hiše že stoletja botrujejo ostrim vplivom morske vode. Lesene pilote, danes nadomeščajo z drugimi materiali. Pobliže si bomo ogledali še možnost gradnje plavajočega bivališča, ki je v stalnem privezu (spoznali bomo primere na Nizozemskem)… in izdelali svoj model hiše na vodi.

Stavbni plašč ali koža stavbe – Papirna plastika, igra rezov
Podobo stavbe oblikuje stavbni plašč ali zunanji ovoj, ki ga sestavljajo različni arhitekturni elementi. Na načrtih in fotografijah Kristlovih stavb bomo raziskovali pročelja in elemente fasade (okna, vrata, balkone, vence, dekoracije, barve…). Pogovarjali se bomo o materialu v arhitekturi in o konstrukcijah. Po vzoru Bauhausovih delavnic bomo z različnimi tehnikami oblikovanja papirja ustvarjali plastične teksture namišljenih fasad in postavili maketo mesta.

Ekipa oddelka izobraževanja v MAO
Natalija Lapajne, kustosinja pedagoginja
Jana Furman, arhitektka
Anja Držanič, krajinska arhitektka in podiplomska študentka ilustracije
Zala Simčič in Tjaša Travižan, študentki likovne pedagogike
Katja Filovski, Nina Ponikvar in Julija Zagoršek, študentke umetnostne zgodovine

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2
središče Ljubljane

 

Vstopnina

120,00 € / teden
Cena vključuje prehrano (kosilo, malica), materiale in pripomočke ter vstopnine.
Drugi otrok iz iste družine prejme 10% popust.

Prijavnica>>

Šolo bomo izvedli v primeru zadostnega števila prijav.

Mediji o preteklih Poletnih malih šolah arhitekture

Slovenska kronika (RTVSLO)
Infodrom (RTVSLO)
Radio Hudo (Radio Prvi)

 

Informacije

+386 (0)1 548 42 82
izobrazevanje(at)mao.si

Zloženka>>

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content