Pavel Gantar: Samouresničljive prerokbe

24. 3. 2017

Pavel Gantar: Samouresničljive prerokbe

24. 3. 2017

Zaključni dogodek razstave Tanja Radež: Samouresničljive prerokbe

Samouresničljive prerokbe vzvratno oblikujejo okoliščine, ki vodijo v njihovo uresničitev. Ob zaključku istoimenske razstave bo nekaj preroških misli na dano temo delil Pavel Gantar:

Samouresničljive ali tudi samoizpolnilne prerokbe, so tiste prerokbe, ki se uresničijo samo in zgolj zato, ker so bile izrečene. Predstavljajo eno od temeljnih značilnosti človekovega delovanja, da namreč izjave, napovedi pa tudi prerokbe bodočih dogodkov tako rekoč vzvratno oblikujejo okoliščine, ki vodijo v njihovo uresničitev. Kot v znamenitem filmu Kabinet dr. Caligarija, ko zabave željni študent na sejmu vpraša vedeževalca, kdaj bo umrl in mu ta odgovori, da še to noč pred jutrom in seveda poskrbi (pustimo vse druge zaplete in obrate v filmu), da se bo to tudi zgodilo. Seveda poznamo tudi njeno nasprotje – samozanikalno prerokbo, torej tisto, ki se ne zgodi prav zato, ker smo jo napovedali.

Zakaj je Tanja svojo razstavo plakatov naslovila s Samouresničljivimi prerokbami, mi sploh ni jasno, je pa gotovo na delu ženska intuicija, torej še ena besedna zveza, ki bi lahko dobila svoj plakat. In ta intuicija je zelo dobro zadela bistvo samouresničljivih prerokb, če se le postaviš pred plakat, na katerem piše »Saj ne veš, kaj delaš«, kot da sploh kdo ve, kaj dela. Ta mala pregovorna modrost ni niti kritika niti (samo)pomilovanje, ampak preprosto nezavedno spoznanje, da se nam izpod rok izmuznejo posledice našega delovanja.

Čar življenja je, da se nam zgodi cela vrsta nehotenih stvari, razen tiste, ki smo jo hoteli, in če živimo kot samouresničena prerokba, je v našem svetu »vse v najlepšem neredu«.

Pavel Gantar

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

Tanja Radež: Samouresničljive prerokbe

infobio(at)mao.si
01/ 54842 80/74

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content