Okrajni ljudski odbor Kranj

12. 9. 2013

Okrajni ljudski odbor Kranj

12. 9. 2013

V okviru programa »Arhitektura v živo« vas ob razstavi Pod skupno streho vabimo v Kranj na ogled stavbe Okrajnega ljudskega odbora, sedanje Mestne občine Kranj. Objekt nam bo predstavila umetnostna zgodovinarka dr. Nika Leben.

Ogled je omejen na 30 oseb v skupini. Zbiramo prijave na izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si.
Prevoz si zagotovijo udeleženci sami.

Dr. Nika Leben je po stroki umetnostna zgodovinarka. Od leta 1978 dela na Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Kranju, od leta 2007 kot konservatorska svetnica. Vodila je konservatorsko prenovo več kot sedemdesetih sakralnih spomenikov na Gorenjskem, sodelovala pri prenovi dediščine, povezane s pesnikom Francetom Prešernom, v zadnjih letih sodeluje pri prenovi številnih gradov. Ob sakralnih spomenikih je odgovorna konservatorka tudi za staro mestno jedro Radovljice in Bleda, vključno z otokom in gradom. Ukvarja se z arhitekturo meščanskih in podeželskih vil ter s stavbeniki na Gorenjskem na prelomu 19. v 20. stoletje.

Okrajni ljudski odbor Kranj
Palača občine Kranj, izvirno Avla OLO Kranj, Slovenski trg 1, je najkvalitetnejše delo arhitekta Edvarda Ravnikarja (1907-1993). Stavba je bila zgrajena med letoma 1958 in 1960 kot prizidek med drugo sv. vojno zgrajenega Landrata, s katerim tvori manjši trg, nekoliko nad osrednjim mestnim trgom (Trgom revolucije, sedaj Slovenskim trgom). V osrednji stavbi prizidka, dvoransko zasnovani sejni stavbi, je Ravnikar združil vse aktualne prvine modernistične estetike. Z zanikanjem klasične tektonike je ustvaril ploskovito transparentno ahitekturo, v katero je vgradil mnoga svoja nova spoznanja, ki izhajajo iz domačega izročila in novosti iz evropskega prostora. Stavba je oblikovana kot samostojni arhitekturni volumen s triosno fasado. Dvoransko nadstropje sloni na treh stebrih, celoto pa pokriva zgubana šotorasta streha, ki jo podpirata konzoli v obliki V, ki izhajata iz dveh delilnih lizen, s katerima je ustvarjen vtis treh osi, v celoti pokritih z zastekljenimi površinami. Simetrijo mehča oblikovanje pritlične etaže z zamaknjenim portalom. Stranske fasade z ravnimi betonskimi stenami členi niz vertikalnih žlebov, ki izhajajo iz zalomov strehe. Notranjost sestavljata dve etaži. V pritličju je vhodna avla, enovit prostor, iz katerega je v osi dostop na vzdolžni hodnik z nizom pisarn, v nadstropju pa so vzdolž osrednje komunikacije proti trgu nanizane tri dvorane, ki jim je mogoče s pomičnimi stenami spreminjati velikost. Nasproti dvoran se ponovi niz pisarniških prostorov. Komunikacija je pomaknjena na konec hodnika. Interiere odlikuje vrsta kvalitetnih detajlov. Poleg kamnitega stopnišča, lesenih opažev na stropih, klopi in vrat, izstopajo funkcionalne, že omenjene pregradne lesene stene ter vegetabilno oblikovani lestenci v osrednji dvorani, ki z ostalimi manjšimi svetili v avli in na hodnikih dopolnjujejo dekoracijo interierov.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 17.00

 

Vstopnina

Brezplačno.
Obvezne so prijave: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

Pod skupno streho

izobrazevanje@mao.si
01 5484 286/280

Deli
Skip to content