Od zamisli do nagrade: tipografija

5. 4. 2012

Od zamisli do nagrade: tipografija

5. 4. 2012

Aprila in maja se bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje odvijal cikel srečanj na temo oblikovanja vizualnih komunikacij. Prvo srečanje bo namenjeno tipografiji, moderiral pa ga bo Tomato Košir, avtor številnih črkovnih vrst, bivši somentor delavnice TipoRenesansa, član društva TipoBrda, član strokovnega odbora Festivala črk. Sodelovali bodo dobitniki Brumnovih nagrad – najvišjih nacionalnih strokovnih priznanj, ki jih mednarodna žirija podeljuje v okviru Bienala vidnih sporočil Slovenije: Aljaž Vindiš, donedavna likovni urednik Tribune, na 5. bienalu vidnih sporočil Slovenije nagrajen za črkovno družino Tribunal, Samo Ačko, likovni urednik Dnevnika, dobitnik nagrade 4. bienala za družino črkovnih vrst BadNews, Matevž Medja, kreativni direktor in vodja oddelka za vizualne komunikacije agencije Gigodesign, nagrajenec 1. bienala za črkovno vrsto Cerdonis, Ermin Međedović, likovni urednik Dela, dobitnik Brumnove nagrade na 2. bienalu za družino črkovnih vrst Delo, tudi avtor družine črkovnih vrst Toti (uporablja jo časopis Večer).

V slovenščini ima tipografija dva pomena: 1. veda o črkovnih vrstah, njihovi rabi in oblikovanju ter 2. črkovna vrsta. Na srečanju bo beseda tekla o obeh, saj se povprečni bralci osredotočamo na sporočilo branega. Tipografije pravzaprav sploh ne zaznamo (morda nas zmoti le velikost črk), čeprav izbor črkovne vrste pomembno vpliva na naš odnos do prebranega, nezanemarljiva pa je tudi njena vloga pri berljivosti, velikosti bralne površine…


 

Namen srečanj Od zamisli do nagrade je spodbuditi pretok znanja in izkušenj med oblikovalci vseh starosti in združenj, širši javnosti in gospodarskim subjektom pa približati vlogo in pomen vidnih sporočil v sodobnem poslovanju in komuniciranju. Na seriji dogodkov bodo sodelovali oblikovalci, katerih dela so bila prepoznana kot najbolj kakovostna na dosedanjih petih Bienalih vidnih sporočil Slovenije. 

V predavanjih in pogovoru bodo oblikovalci na različne način osvetlili področja tipografije, identitete in publikacij, ki so elementarne kategorije, katerih bit so (in še bodo) močno predrugačile nove tehnologije, ki jih uporabljajo oblikovalci in založniki. Razpravljali bodo o svojem delu, strokovnem in poslovnem okolju  ter vsakodnevnih in prihodnjih delovnih izzivih. 

 

V nadaljevanju napovedujemo:

Identiteta/Podoba
Četrtek, 19. april 2012, ob 19. uri
Moderator: Peter Skalar
Nosilec: IlovarStritar
Vabljeni nagrajenci: Žiga Aljaž, Boris Balant, Jagoda Jejčič, Primož Pislak

Publikacije
Četrtek, 10. maj 2012, ob 19. uri
Moderator: Tomato Košir
Nosilec: Robert Žvokelj
Vabljeni nagrajenci: Ajdin Bašić, skupina Radovan Jenko, Jure Kožuh in Tanja Semion, Ivian Kan Mujezinović, Mina Žabnikar

Glede na odziv gostov, občinstva, kakovosti debate ter potrebo po njej bomo nadaljevali s temami: plakati in oglaševanje, časopisi in revije, informacijska grafika, embalaža, digitalni svet.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19. uri

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

T: 01 548 42 74
E: infobio@mao.si;

Deli
Skip to content