O oblasti v arhitekturi #2: Fenomenološka perspektiva

13. 9. 2018

O oblasti v arhitekturi #2: Fenomenološka perspektiva

13. 9. 2018

Na drugem simpoziju programa O oblasti v arhitekturi bodo mednarodno priznani filozofi (Andrew Benjamin, Dean Komel, Jeff Malpas, Peter Trawny) in arhitekturni zgodovinar (Luka Skansi) premišljali arhitekturo glede na njen večplasten odnos do oblasti. Osredotočeni na fenomenološko perspektivo te tematike bodo izhajali iz različnih primerov.

Slovenski filozof Dean Komel bo skiciral možni fenomenološki pristop k problemu »oblasti/moči v arhitekturi«, da bi razmislil o tem, kako naj arhitektura igra kritično vlogo do družbene oblasti, namesto da se skuša zadovoljiti zgolj z vlogo njene uslužne igrače; avstralski filozof Andrew Benjamin, dolgoletni predavatelj na AA v Londonu, bo spregovoril o t. i. arhitekturi nasprotnega ukrepa in arhitekturi onkraj nihilizma; avstralski filozof Jeff Malpas se bo posvetil arhitekturi v dobi tehnološkega kapitalizma; arhitekturni zgodovinar Luka Skansi bo temi »oblasti v arhitekturi« in »fenomenologije v arhitekturi« obravnaval na primeru spomenikov v socialistični Jugoslaviji, zgrajenih v spomin na bitke in genocide 2. svetovne vojne med nacifašistično okupacijo; nemški filozof Peter Trawny pa bo na primeru favel Ria de Janeira govoril o moči nemočnih, da bi ponudil drugačen pogled na oblast v arhitekturi.

Arhitektura je bila v zgodovini vselej eno najpomembnejših orodij oblasti, saj deluje kot njena reprezentacija in njena manifestacija, vgrajena tako v javno kot zasebno sfero. Večletni program O oblasti v arhitekturi razpira teoretsko razpravo o tej temi in s priznanimi teoretiki in arhitekti predlaga koncepte za refleksijo prepletenega odnosa med oblastjo in arhitekturo.

Uvod v simpozij bo pogovor Mladena Dolarja in Andrewa Benjamina, ki bo v sredo, 12. septembra  2018, ob 18.00, na Fakulteti za arhitekturo.

PROGRAM
četrtek, 13. september 2018
10.00–10.15 Mateja Kurir: Arhitektura in fenomenologija, uvodni nagovor
10.15–11.00 Dean Komel: Fenomenološka skica izvora arhitekturnega dela in vprašanje oblasti
11.00–11.45 Andrew Benjamin: Arhitektura nasprotnega ukrepa
11.45–12.30 Jeff Malpas: Uprostorjenje oblikovanja: arhitektura v dobi tehnološkega kapitalizma
12.30–13.00 razprava
13.00–13.45 odmor
13.45–14.30 Luka Skansi: Moč talenta: »dobra stara« arhitektura socialistične Jugoslavije
14.30–15.15 Peter Trawny: Moč nemočnih: favele Ria de Janeira
15.15–16.00 razprava

Več>>

Partnerji: MAO − Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, ERSTE sklad, Goethe-Institut, Ljubljana, revija Outsider

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

Povzetki in biografije predavateljev

Več>>

 

Informacije

info@igorzabel.org
040 873 360

Gradivo za medije>>

 

Organizacija

Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo v sodelovanju z Matejo Kurir
MAO

Deli
Skip to content