Novi trendi uporabe digitalnih tehnologij pri interpretaciji dediščine

7. 3. 2016

Novi trendi uporabe digitalnih tehnologij pri interpretaciji dediščine

7. 3. 2016

Primeri iz Slovenije in iz tujine

V prvem delu dogodka bo dr. Kaja Antlej predstavila trende na področju uporabe digitalnih tehnologij pri interpretaciji kulturne dediščine in aktivnem vključevanju muzejskih obiskovalcev (dediščinskih uporabnikov). Udeleženci se bodo tako seznanili z različnimi primeri uporabe družbenih omrežij, 3D tiska, mobilnih aplikacij, obogatene resničnosti, virtualnih muzejev in resnih iger tako iz Slovenije kot iz sveta. Med drugim bo predstavljena interpretacija kioska K67 ter uporaba družbenih omrežij in 3D tiska hrane pri komunikaciji kulinarične dediščine Slovencev v Avstraliji. Posebna pozornost bo posvečena primerom digitalnih vsebin v avstralskih muzejih.

V nadaljevanju bo Žiga Pavlovič demonstriral možnosti uporabe sistema za virtualno resničnost Oculus Rift. Udeleženci dogodka bodo lahko preizkusili njegovo delovanje in se tako s pomočjo posebnih očal z zaslonom in slušalkami za kratek čas potopili v virtualni prostor. V njem se bodo sprehodili okrog in znotraj virtualnega kioska. Udeležencem bodo na voljo tudi druge vsebine virtualne resničnosti.

Sočasno z demonstracijo sistema za virtualno resničnost si bodo udeleženci dogodka lahko ogledali različne 3D natisnjene modele z dediščinsko tematiko. Čas bo tudi za diskusijo.

Dr. Kaja Antlej je oblikovalka, raziskovalka ter svetovalka na področju uvajanja digitalnih tehnologij v interpretacijo dediščine in muzejsko komunikacijo. Leta 2008 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, iz industrijskega oblikovanja s temo uporabe 3D tehnologij v oblikovalskem procesu, pri prof. Saši Mächtigu. Kot mlada raziskovalka iz gospodarstva je leta 2013 doktorirala iz heritologije na Univerzi v Ljubljani. Mentorici njene doktorske dispozicije 3D tehnologije kot podpora muzejski razstavi industrijskega oblikovanja, kjer obravnava Mächtigov kiosk K67, sta bili doc. dr. Mateja Kos in doc. dr. Jasna Horvat. V letu 2015 je delala na šest mesečnem podoktorskem raziskovalnem projektu na Univerzi v Canberri v Avstraliji in bila pred tem vključena v projekt eCultValue (EC FP7). Skupaj s še 48 strokovnjaki iz vsega sveta je bila izbrana v ekspertno skupino za pripravo poročila NMC (New Media Consortium) Horizon Report > 2015 Museum Edition, kjer bo sodelovala tudi letos. Je aktivna članica evropskega združenja za interpretacijo dediščine Interpret Europe.

Žiga Pavlovič je oblikovalec in razvijalec VR (virtualna resničnost) in AR (obogatena resničnost) izkušenj in iger. Študira na magistrskem programu interakcijskega dizajna na FH Joanneum v Gradcu in je soustanovitelj Društva razvijalcev iger Slovenije – Games Slovenia, organizator srečanj in konference o razvoju iger, Games Slovenia Conference.

 

Otvoritev

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno
Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si.

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content