Nominacija za nagrado Beazley Designs of the year

12. 9. 2018—6. 1. 2019

Nominacija za nagrado Beazley Designs of the year

12. 9. 2018—6. 1. 2019

Projekt 25. bienala oblikovanja »Skupna peč« francoske oblikovalke Matali Crasset je nominiran za nagrado Beazley Designs of the year, ki jo podeljuje londonski Design Museum. Strokovnjaki s celega sveta predlagajo projekte, med katerimi jih nato muzej približno 80 nominira za nagrado in predstavi na razstavi. Gostujoči kustos letošnje razstave je Aric Chen. 

Kustosinji bienala, Maja Vardjan in Angela Rui, sta 25. bienale oblikovanja postavili na sedem lokacij po Sloveniji. Skupina Zavzetje gozdov, ki jo je vodila francoska oblikovalka Matali Crasset je svojo instalacijo na lokaciji postavila v Kočevju, v gozdu pri Rožnem studencu. 
 
Projekt, ki ga je zasnovala Matali je sinteza razmišljanja o skupnem življenju v ruralnem okolju. Oblikovalka je hotela oblikovati objekt, ki bo tako funkcionalen, kot tudi simbolen in ki bo obudil nekdaj živahno vez med človekom in gozdom. Peč, ki je postavljena v osrčje gozda, služi kot prostor za srečanja in zbiranja, kot v tradicionalnih slovenskih domovih, le da tu ne povezuje družine, ampak prebivalce skupnosti. Keramična peč na drva jih ne le pogreje, temveč si lahko na njej tudi pripravijo hrano in pijačo. 
 
Nagrada Beazley Designs of the year predstavlja najbolj udarne in inovativne oblikovalske projekte zadnjih dvanajstih mesecev. Nominirancev je 87, med njimi pa se pojavljajo zveneča imena, kot so: Formafantasma, Office for Metropolitan Architecture (OMA), Forensic Architecture, Atelier Luma, Nendo, Jasper Morrison in mnogi drugi.
 
Razstava je na ogled v londonskem Design Museum od 12. septembra 2018 do 6. januarja 2019, nagrajenci pa bodo razglašeni novembra. 
 

 

Lokacija

 Design Museum
238 Kensington High St, Kensington,
London W8 6AG, UK

 

Povezava
https://designmuseum.org/exhibitions/beazley-designs-of-the-year-2018

Deli
Skip to content