Nedokončane modernizacije / Med utopijo in pragmatizmom

10. 2. 2012

Nedokončane modernizacije / Med utopijo in pragmatizmom

10. 2. 2012

MAO vabi v kulturno prestolnico Maribor 2012 na otvoritev razstave Nedokončane modernizacije, med utopijo in pragmatizmom v Umetnostno galerijo Maribor. MAO je partner pri projektu Unfinished Modernisations, ki se financira iz sredstev EU Kultura 2007-2013 in se zaključuje z razstavo v Mariboru in konferenco z istim naslovom, ki bo 13. aprila v MAO. Otvoritev razstave bo ob 18.00.

Odhod avtobusa izpred gradu Fužine v petek, 10. februarja ob 15.30 uri, povratek iz Maribora ob 21.30 (prihod v Ljubljano ob 23.00). 

Nedokončane modernizacije / Med utopijo in pragmatizmom
Arhitektura in urbanizem v nekdanji Jugoslaviji in državah naslednicah
Predstavitev arhitekturnih projektov in velikopoteznih urbanističnih ureditev, ki zaznamujejo obdobje (socialistične) Jugoslavije, je dolgo pričakovan projekt, ki bo izpostavil mejnike in vizije (nedokončane) modernizacije mest v obdobju socializma ter odgovoril na vprašanja o njihovi vlogi in zapuščini v državah naslednicah. Nedokončane modernizacije osvetljuje prostore, ki jih je ustvaril “socialistični napredek” v nekdanji Jugoslaviji, in ugotavlja, kaj se je s temi prostori zgodilo po razpadu skupne države in ukinitvi socializma. Razstava se osredotoča na fizični prostor, torej na proizvodnjo mest oziroma urbanizacijo kot enega osnovnih sredstev socialistične modernizacije, ter na vlogo arhitekture v tej proizvodnji; posega pa tudi v simbolne prostore, v katerih se je produkcija odvijala: geopolitične, kulturne, ekonomske, ideološke prostore idr.

Razstava bo predstavila številne arhitekturne projekte, od turističnih eksperimentov na jadranski obali, zasnov novih mest in predstavitvenih paviljonov na mednarodnih razstavah do razvpitih javnih zgradb in zgodovinskih obeležij v vseh državah naslednicah v obdobju 1948–1980. Namen projekta je z novim nabojem in (pre)drznostjo, ki ga prinaša časovni in politični odmik od polpreteklega obdobja, prevetriti socialistično arhitekturno zapuščino Jugoslavije in prebuditi močne in produktivne povezave, ki so v urbanem prostoru nekdanje skupne države prisotne na vsakem koraku! Projekt je rezultat dvoletnega sodelovanja več institucij – Umetnostne galerije Maribor, UHA/Zveze arhitektov Hrvaške (Zagreb), MAO/Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (Ljubljana), SAS/Zveze arhitektov Srbije (Beograd), KOR/Koalicije za trajnostni razvoj (Skopje) in Instituta za sodobno arhitekturo (Zagreb) − ter raziskovalnega dela več kot 50 strokovnjakov, predvsem arhitekturnih zgodovinarjev, kritikov in aktivistov.

 

Lokacija

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

 

Vstopnina

Avtobusni prevoz: 5 €, za člane MAO brezplačno.
Vstop na razstavo: brezplačno.

 

Informacije

Prijave in informacije: izobrazevanje@mao.si ali na blagajni MAO (do zasedbe mest)

 

Organizacija

http://www.ugm.si/, http://www.unfinishedmod
ernisations.net/

Deli
Skip to content