Narodna in univerzitetna knjižnica

24. 11. 2012

Narodna in univerzitetna knjižnica

24. 11. 2012

Sklop strokovnih vodenih ogledov v okviru programa Plečnik 2.0 nadaljujemo z ogledom Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Predstavil jo bo umetnostni zgodovinar dr. Damjan Prelovšek.

Sporočamo, da so vsa mesta že zasedena.

Narodna in univerzitetna knjižnica (1936-1941)
 “Stavba Univerzitetne knjižnice, ki je po drugi svetovni vojni postala tudi narodna, predstavlja enega od vrhuncev Plečnikove umetnosti in je v strokovnih krogih znana po vsem svetu. Z njo je povezan odločen boj slovenske kulturne javnosti z beograjsko vlado za denar iz državnega proračuna. Graditi so jo začeli leta 1936 in dokončali neposredno pred začetkom druge svetovne vojne. Pri njenem načrtovanju je Plečnik uveljavil Semperjevo teorijo o oblačenju, ki je po arhitektovem dunajskem šolanju postala temelj njegovega ustvarjanja. Ogledali si bomo, kakšne kompozicijske možnosti je omogočala senzibilnemu ustvarjalcu. Ob Plečnikovi smrti je njegov kolega Maks Fabiani zapisal, da v dvajsetem stoletju ni bilo arhitekta, ki bi se bil sposoben tako vživeti v delo antičnih stavbarjev in bi zato že peristil NUK-a zadoščal za njegovo večno slavo.”

Dr. Damjan Prelovšek je doštudiral in doktoriral na ljubljanski filozofski fakulteti, se izpopolnjeval v Avstriji in Italiji ter kot gostujoči profesor predaval na univerzah v Salzburgu in Pragi. V Ljubljani je več kot tri desetletja delal na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU in ga več let tudi vodil, od leta 2005 do 2009 je bil direktor direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo. Je dvakratni dobitnik Plečnikove medalje, leta 2007 jo je prejel za dolgoletno sistematično raziskovanje Plečnikovega opusa in monografijo »Jože Plečnik, dunajska dela od 1896 do 1914«. Od leta 1992 redni član Evropske akademije znanosti in umetnosti. Bibliografija

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 14.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
E: izobrazevanje@mao.si

Plečnik 2.0

Deli
Skip to content