Na sprehod po parku Tivoli z mag. Darjo Pergovnik

15. 4. 2015

Na sprehod po parku Tivoli z mag. Darjo Pergovnik

15. 4. 2015

Z mag. Darjo Pergovnik se bomo sprehodili po ljubljanskem parku Tivoli in se seznanili s prostorskimi in parkovnimi ureditvami, ki pomembno zaznamujejo podobo mesta. Skupaj obeležimo mednarodni mesec krajinske arhitekture!

Prve javne parkovne zasnove Tivolija so nastale z zasaditvijo Lattermannovih drevoredov, ki so med seboj povezali Tivolski in Cekinov grad. Drevoredi še danes predstavljajo osnovno ogrodje parka, čeprav so med njimi v različnih obdobjih nastale številne nove poteze, ki so parku prinesle nove identitete. Med najznamenitejše sodijo ureditev pred Tivolskim gradom in ob ribniku, Plečnikova promenada in postavitev skulpture dečka s piščalko. Ob sprehodu po največjem parku prestolnice pa bomo omenili tudi številne degradacijske posege, ki so žal nastali v parku.

Mag. Darja Pergovnik, univ. dipl. ing. krajinske arhitekture je zaposlena kot konservatorska svetovalka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Ljubljana. Ukvarja  se z evidentiranjem, proučevanjem in pripravljanjem strokovnih osnov za varovanje vrtnoarhitekturne dediščine in kulturne krajine.  Med njene najpomembnejše naloge sodi raziskovanje in varovanje historičnih zasnov parka Tivoli, ki ima zelo zanimiv prostorski razvoj. Tivoli je povezan tudi z delom arh. Jožeta Plečnika, ki je v parku zasnoval eno najprepoznavnejših parkovnik potez. Avtorica je pred leti na to temo pripravila samostojno razstavo “70 let  Plečnikove promenade”.

Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si.

 

Vstopnina

3€
Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si.

 

Informacije

01 5484 280/270
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content