Murgle z Martino Malešič

8. 7. 2015

Murgle z Martino Malešič

8. 7. 2015

Sprehajali se bomo po stanovanjskem naselju Murgle v Ljubljani, ki je kot izjemen primer povojne stanovanjske gradnje v Sloveniji predstavljeno tudi na razstavi Načrti, pasti in alternative v MAO. V družbi umetnostne zgodovinarke Martine Malešič boste spoznali, kakšne so bile okoliščine gradnje naselja in njegov razvoj.

Sočasno z izgradnjo velikih stanovanjskih sosesk, kot so bile Ruski car, BS3 ali ŠS6 v Šiški, je na južnem robu Ljubljane, na barjanskih tleh nastajalo naselje, ki je ponudilo drugačen način bivanja. Za razliko od prevladujoče visoke gradnje stanovanjskih blokov in stolpnic je uvedlo bivanje pri tleh, obdano z zelenjem. V nizko gosti zazidavi pritličnih enodružinskih hišic z vrtom so Murgle združile izpričano prevladujočo željo Slovencev po bivanju v hiši z vrtom z organizirano in ekonomično gradnjo. Avtorja arhitekture in urbanizma Murgel sta bila France in Marta Ivanšek, ki sta v enem od intervjujev dejala, da smo »… za takšno zgoščeno gradnjo imeli nekoč dovolj zemlje. Res da potem parcela ne bi bila velika tisoč kvadratnih metrov, toda vsaka hiša bi razpolagala s stanovanjsko površino vred, z nekaj sto kvadratnimi metri, kar bi bilo dovolj tudi za košček vrta in zelenico, na kateri se spočije oko in telo. Takšna zidava v Sloveniji bi izžarevala spoštovanje do plodne in nepozidane zemlje, ki so nam jo zapustili predniki, upoštevala pa bi tudi želje ljudi, ki, kar kažejo ankete tudi drugod po svetu, zvečine ne želijo živeti pod oblaki, na silo odtrgani od zemlje….”

Na sprehodu boste izvedeli več o okoliščinah začetka gradnje naselja in njegovih avtorjih, arhitekturnemu paru Marti in Francetu Ivanšek. Sprehodili se bomo po naselju in med potjo spoznavali posamezne faze njegovega razvoja. Začeli bomo s prvimi montažnimi lesenimi hišami in nadaljevali z zidanimi iz kasnejših faz gradnje. Razbirali bomo glavne lastnosti urbanistične ureditve, zasnove hiš in njihove stavbne elemente. Iskali bomo prijetne ambiente in se ustavljali tudi ob tistih, ki so izgubili na kvaliteti zaradi nevzdrževanja ali neprimernih prenov.

Martina Malešič je študij umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani zaključila z diplomsko nalogo o arhitektih Francetu in Marti Ivanšek (2008). Leta 2013 je na isti fakulteti zaključila doktorski študij z disertacijo o pomenu skandinavskih vplivov za slovensko stanovanjsko kulturo po 2. svetovni vojni. Trenutno je zaposlena kot raziskovalka na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, poleg tega pa se ukvarja tudi z organizacijo različnih projektov, namenjenih preučevanju ter popularizaciji moderne arhitekture, predvsem v sodelovanju z Zavodom Trajekt. Tako sta m.dr. z arhitektko Anjo Planišček marca 2010 v Moderni galeriji v Ljubljani postavili razstavo Doma o arhitektih Murgel Francetu in Marti Ivanšek.

 

Vstopnina

3€
Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si!

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content