Mladi ustvarjalci: predstavitev portfeljev s portala Behance

30. 11. 2012

Mladi ustvarjalci: predstavitev portfeljev s portala Behance

30. 11. 2012

Muzej za arhitekturo in oblikovanje skupaj z oblikovalcem Tomatom Koširjem pripravlja predstavitev portfeljev s portala Behance (Behance portfolio review), ki je trenutno najnaprednejši ponudnik zastonjskih gostovanj portfeljev. Priljubljeni portal ima v primerjavi z ostalimi sorodnimi združenji skoraj petnajstkrat višjo gledanost, hkrati pa preko njega ponujajo službe velika podjetja, kot so Google, Nike, Apple, Microsoft, TED, Sony. Mreža Behance trenutno gostuje ustvarjalce iz 128 kreativnih področij (od arhitektov, pisateljev, glasbenikov do likovnih ustvarjalcev) iz 172 držav (prevladujejo ustvarjalci iz ZDA, Poljske, Velike Britanije, Rusije, Španije, Kanade in Italije). Ogledate si lahko 1.1 milijona projektov, vsak teden se naloži 20.000 novih. Najbolj gledana dela so dosegla v približno štirih letih od en do dva milijona ogledov.

Teden Behance portfeljev so prvič organizirali pred enim letom in že v drugem krogu je bilo v 666 mestih organiziranih 763 dogodkov; predstavilo se je 8612 ustvarjalcev. Največ ustvarjalcev se predstavlja v New Yorku, Rimu, Londonu, Sao Paulu, San Franciscu, Minsku, Torontu, Montrealu in Los Angelesu. V Ljubljani bomo predstavili dela mladih ustvarjalcev, ki zaključujejo študij, in tiste, ki imajo že prve službe. Namen je povezati različna kreativna področja, izmenjava znanj in izkušenj ter predstavitev ustvarjalcev morebitnim naročnikom njihovih storitev.

Na dogodku, ki ga bo moderiral Tomato Košir, bodo sodelovali:
Ajda Bevc & Petra Bukovinski (grafično oblikovanje), Nina Malovrh (industrijsko oblikovanje), Barbara Ogrič Markež (ilustracija), Katra Petriček (fotografija) in Aljaž Vesel (oblikovanje črkovnih vrst).

Petra Bukovinski in Ajda Bevc
sta absolventki vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Skupaj sta sodelovali na več projektih z naročniki, kot sta Ustavno sodišče Republike Slovenije in Fundacija Brumen. Med študijem sta soorganizirali razstavo najboljših študentskih del Oko za oko ter leta 2011 prišli v izbor mednarodne razstave Zgraf in 5. slovenskega bienala vidnih sporočil. V istem letu sta prejeli posebno priznanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za odlične študijske dosežke v akademskem letu 2010/2011.

Nina Malovrh
je oblikovalka, ki uživa v svojem delu, saj se v vsak svoj projekt vsaj malo zatreska. Diplomirana industrijska oblikovalka (ALUO) je po študiju pridelala veliko koristnih izkušenj v oglaševalskih agencijah, se kalila ob samostojnih projektih na področju oblikovanja embalaže in razmišljala o blagovnih znamkah za naročnike v kozmetični, farmacevtski in živilski industriji. V Angliji si je poleg ljubezni do pitja popoldanskega čaja pridobila tudi magisterij s področja oblikovanja embalaže in blagovnih znamk. Kot študentka je s Steklarno Rogaška osvojila Priznanje za dobro zasnovo na 18. bienalu industrijskega oblikovanja, ponosno pa nosi tudi Zlati modrc s Festivala kreativnih komunikacij Magdalena. Trenutno bdi nad ustvarjanjem novih kristalnih kolekcij in predstavitvami le-teh za Rogaško America.

Barbara Ogrič Markež je leta 2005 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer Vizualne komunikacije. Zanima jo oblikovanje v širših in ožjih pomenskih kontekstih. Deluje kot oblikovalka, ilustratorka, fotografinja.

Katra Petriček trenutno zaključuje študij vizualnih komunikacij, modul Fotografija, na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Sodelovala je na več skupinskih razstavah, med drugim Samoreflektiranje v Galeriji Fokus v Ljubljani leta 2010, Fotoobjekti v galeriji Simulaker v Novem mestu junija 2011, ter razstavah 23 in Ženski avtoportret leta 2012 v Galeriji Sij v Mariboru. Leta 2011 je bil del njene serije “Kako vidim družino skozi sebe” izbran v ožji izbor Emzinove Fotografije leta. Zanimajo jo zgodbe, ki jih lahko pripoveduje fotografija, ljudje, ki jih pripovedujejo, in lastne zgodbe, ki jih včasih najdemo v tujih stvaritvah.

Aljaž Vesel
, v bližnji prihodnosti diplomant Oddelka za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, se ukvarja z načrtovanjem vizualnih komunikacij, predvsem na področjih, kjer ima dominantno vlogo uporaba tipografije. Hkrati se uri v oblikovanju črkovnih vrst. Za svoje delo je prejel priznanje odličnosti na 5. bienalu vidnih sporočil Slovenije in nagrado za študente ALUO.

mag. Tomato Košir, član upravnega odbora Fundacije Brumen, član strokovnega odbora Festivala črk, ustanovitelj Tajnega društva CGP ter delavnice oblikovanja črkovnih vrst TypeClinic, bivši docent ALUO. Med priznanji velja omeniti vsaj nagrado za najlepšo slovensko knjigo 2005 (Veliki angleško-slovenski slovar), Brumnovo nagrado za Zbirko Smeh.Podtoni. na 3. bienalu vidnih sporočil Slovenije, častno pohvalo BIO (embalaža GOGO, soavtor Dušan Grobovšek) in 2. skupinsko nagrado TDC47 Type Directors Club New York (flip book Rojstvo ligatur). Njegov najljubši projekt zadnjega leta je serija 14 naslovnic za Dnevnikov Objektiv.


Montaža posnetkov: Darko Kuzma

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

T: 01 548 42 70
E: infobio@mao.si

Deli
Skip to content