MADE IN seminar

31. 1. 2019

MADE IN seminar

31. 1. 2019

Serija predavanj je del dvoletnega mednarodnega projekta MADE IN – pripovedi obrti in oblikovanja, ki raziskuje odnos med obrtjo in oblikovanjem. Serija predavanj Dialog #2 bo odprla teme in predstavila nove modele sodelovanja, kuratorstva in produkcije obrti ter oblikovanja s predavanji predstavnikov organizacij, kustosov, obrtnikov in oblikovalcev iz Nizozemske, Belgije, Italije, Avstrije, Slovenije, Srbije in Hrvaške.

Willemien Ippel in Marion Poortvliet (Crafts Council Nederland) bosta v prvem predavanju O sodelovanju govorila o novih izdelovalcih, njihovih načinih proizvodnje in zastopanosti v različnih formatih, pa tudi o vlogi Crafts Council Nederland kot organizacije in posrednika med obrtniki in oblikovalci v nizozemski kulturni produkciji. Predavanju bo sledil pogovor, ki ga bosta vodila Relja Bobić (Nova Iskra, RS) in Maja Lalić (Mikser, RS).

Predstavitev študijskih razstav s štirimi primeri bo odprla misli in refleksije o kuriranju obrti v predavanju Izdelovanje, razmišljanje, (ponovno) povezovanje belgijske kustosinje in umetnostne zgodovinarke Evelien Bracke (Design Museum Gent, BE). V predavanju bodo izpostavljene težave, izzivi in priložnosti, povezane s kuratorstvom in predstavitvijo obrti v sodobnem kontekstu. Kakšen je potencial obrti v 21. stoletju in kako ga lahko prevedemo v širšo javnost v institucionalnem kontekstu? Predavanju bo sledil pogovor, ki ga bodo vodili Thomas Geisler (Werkraum Bregenzerwald, AT), Maja Vardjan (MAO, SI) in Koraljka Vlajo (MUO, HR).

V delu O oblikovalskih praksah bosta govorca dva mlada znana oblikovalca in raziskovalca. Henriette Waal (Atelier Luma, NL, FR) bo govorila o trajnostnih načinih, s katerimi Atelier Luma ustvarja in uporablja naravne in kulturne vire bioregije ter razvija lokalne rešitve za globalna vprašanja – od recikliranja kmetijskih odpadkov do spodbujanja tradicionalnih obrti, kot tudi omogočanje srečanj med drznimi ustvarjalci.  V predavanju z naslovom Večkratni začetki: Izdelava možnih prihodnosti bo Andrea de Chirico (SUPERLOCAL, IT, NL) predstavil 0 miles production – globalno mrežo, ki spodbuja lokalno proizvodnjo, — vizijo obrti in proizvodnjo na splošno.Predavanju bo sledil pogovor, ki ga bosta vodili Ivana Borovnjak in Maja Kolar (OAZA, HR).

Namen predavanj  je zastaviti nova vprašanja in poskusiti odpraviti že zastavljeno vprašanje: Ali obrti potrebujejo oblikovanje in obratno? Kateri so novi modeli izmenjave med obrtmi in oblikovanjem? Ali obstajajo nove priložnost v metodah, rezultatih in porazdelitvi obrti? Kaj se lahko oblikovalci naučijo iz tradicionalnih obrti? Kako ravnati z obrtmi, ki presegajo kontekst dediščine in nacionalne identitete? Kakšne so današnje obrti v odnosu do sodobnega načina življenja in vsakodnevnih navad? Ali obstaja “digitalna obrt”? Ali obstajajo modeli trajnostnega razvoja za tradicionalne obrti, razen turizma in spominkov?

Dogodek je namenjen oblikovalcem, študentom oblikovanja, raziskovalcem, kustosom, akademikom, podjetnikom ali menedžerjem oblikovalskih znamk, majhnim proizvajalcem in obrtnikom. Predavanja so brezplačna, potrebne pa so prijave – rok za prijavo je 28. januar.

Podrobnejši program>>

Prijavni obrazec>>

 

Lokacija

Kino EUROPA
Varsavska 3
Zagreb
Hrvaška

 

Vstopnina

brezplačno

Obvezne so prijave – rok za prijavo je 28. januar!

 

Organizacija

MADE IN

Deli
Skip to content