Luka Skansi: Soseske in ulice

20. 11. 2016

Luka Skansi: Soseske in ulice

20. 11. 2016

Po razstavi Soseske in ulice se bomo zadnji dan razstave sprehodili v družbi dr. Luke Skansija, sokustosa razstave.

Razstava sledi profesionalni paraboli arhitekta in intelektualca Vladimirja Braca Mušiča, ključne osebnosti povojnega urbanizma v Jugoslaviji. Predstavljeni so primeri treh paradigmatskih realizacij na področju sodobnega urbanizma iz obdobja 1967–1975. Projekti sosesk v Ljubljani (BS-7), Splitu (Split 3) in Mariboru (Maribor–Jug) predstavljajo sintezo mnogoterih urbanističnih principov, temelječih na domačih in mednarodnih izkušnjah.

Dr. Luka Skansi je arhitekturni zgodovinar in docent na Filozofski Fakulteti v Rijeki na Hrvaškem. Diplomiral je iz arhitekture na univerzi IUAV v Benetkah, kjer je leta 2006 tudi doktoriral s temo o predrevolucionarni Rusiji (1900-1917). Njegovo raziskovanje vključuje področja italijanske arhitekture in inženirstva v 20. stoletju, rusko in sovjetsko arhitekturo in arhitekturo nekdanje Jugoslavije. Pred kratkim je kot kustos pripravil dve razstavi o Italijanski povojni arhitekturi in o italijanskem arhitektu Costantinu Dardiju. Sodeloval je na 14. beneškem bienalu: v sklopu sekcije Mondoitalia (kustos Rem Koolhaas-AMO) je postavil instalacijo The Remnants of a Miracle (Corderie dell’Arsenale, Benetke). Kot avtor je s Pierre-Alain Crosetom v knjigi predstavil kompletna dela Gina Valle (Electa, Milano 2010). Je avtor številnih člankov in esejev s področja zgodovine arhitekture.

—–
Po zaključenem vodenem ogledu bodo razglašeni tudi zmagovalci natečaja Fotozgodba naše soseske, ki je potekal vzporedno z razstavo Soseske in ulice. S fotografijami, ki so prispele na natečaj, smo ustvarili foto album današnjega stanja velikih stanovanjskih sosesk. Zmagovalne fotografije, ki jih je izbrala mednarodna žirija, bodo spomladi 2017 predstavljene na potujoči razstavi v okviru projekta Humana mesta: izzivanje merila mesta.

Natečaj je organiziral Urbanistični inštitut Republike Slovenije (UIRS) v okviru mednarodnega projekta Humana mesta: izzivanje merila mesta (Ustvarjalna Evropa 2014–2020) in v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter lokalno iniciativo Skupaj na ploščad!.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Informacije

Več o razstavi.

01/ 5484 282/280
izobrazevanje(at)mao.si
 

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content