Kratki filmi BIO 50

3. 9.—23. 11. 2014

Kratki filmi BIO 50

3. 9.—23. 11. 2014

Za natečaj kratkega filma BIO 50, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Multimedijskim centrom RTV Slovenija, smo iz obstoječih tem bienala izbrali štiri, ki se najbolj dotikajo javnega prostora ter vsakdana slehernega posameznika in se zdijo včasih samoumevne, pa vendar se je vredno o njih preizpraševati. 3. decembra 2014 na Ta veseli dan kulture bomo filme javno predstavili v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Razpisane teme natečaja:
JAVNA VODA – JAVNI PROSTOR: Slovenski prostor je z obilico čiste in pitne vode nudil ugodne pogoje za naselitev že v preteklosti in voda je tudi danes pomembna komponenta javnega prostora ter povezuje množico dogajanj v njem. Ali se zavedamo vseh poti vode v urbanem okolju in opazimo njeno vlogo ter kako prisotnost vode, vidne in očem skrite (reke, jezera, fontane, pitna voda, padavine, podzemna voda, odpadna voda, voda v nas, v zraku, v rastlinah), vpliva na naše življenje? Kaj je treba storiti, da nas bo voda povezovala in ne razdvajala?

SPOZNAJ SVOJO HRANO: Kaj novega še lahko povemo o hrani? Prehranjevalna omrežja industrijske dobe, od zdrave prehrane do novega pomanjkanja hrane in od žetve do potrošnje, postajajo vedno manjša, vedno bolj lokalna in vedno bolj specifična.

HOJA PO MESTU: Hoja v urbanem okolju je bistvena komponenta sodobnega življenja. Pešci imajo pravice in moč, naj bo to na vsakdanjem sprehodu, kot je pohajkovanje po mestnih ulicah ali nakupovanje, ali pa na ritualnem sprehodu, kot je verska procesija ali politični pohod, vendar se zdi, da so nanje pozabili ali jih zanemarili.

DOSTOPNO ŽIVLJENJE: Tako kot drugje po svetu se tudi v Sloveniji zdi, da je v mestih polno praznih in nerabljenih stavb, dostop do njih pa je onemogočen zaradi nevidnih politik in pravil. Hkrati se mlajši in starejši prebivalci mest neprestano soočajo s težavami, ko gre za pravico do domovanja, ki je ena od njihovih osnovnih pravic.

*****
Vabimo vas, da s svojo mladostno ustvarjalno energijo pokažete svoj pogled na tovrstne teme, da razmislite, se sprašujete, reflektirate, kakšen je vaš (javni) prostor; ali je živ, poln življenja ali statičen in nem. Marsikje se zaspane soseske prebujajo in skriti kotički postanejo srečališča različnih generacij. Bi lahko morda vodo ponovno postaviti v ospredje vsakdanjega javnega življenja? Opustela gradbišča se že spreminjajo v skupne vrtove, kajti vse bolj je pomembno, kakšna je hrana na naših krožnikih.

Nekateri skupni prostori so napolnjeni z novimi vsebinami, a vsaka pripoveduje lastno zgodbo. Nekatere stavbe s pripadajočimi parki in skritimi ulicami pa so marsikje malomarno ogledalo naši družbi ter tarča vandalizma. Je varno pohajkovanje po mestu še možno ob naraščanju prometa? Teme se med seboj prepletajo in so tesno povezane z našimi življenji – opozorite nanje iz svoje perspektive.

Pričakujemo različne poglede, tudi kritične, dovoljene so sanje.

Z natečajem želimo spodbuditi mlade, ki so naklonjeni filmski umetnosti, da skozi filmski jezik in z lastno ustvarjalnostjo pripomorejo k boljšemu ozaveščanju mladih in širše javnosti o vrednotah in pomenu naravne in arhitekturne dediščine v lokalnem okolju, da je pomembno oblikovanje življenja samega. Živimo v oblikovanem okolju, tudi narava je preoblikovana. Najti moramo način, kako se soočati s tem, je v enem od intervjujev dejal kustos razstave BIO 50 Jan Boelen.

Prijava: prijavijo se lahko mladi, stari med 15 in 30 let. Prijavnine ni.

Dolžina filma: priporočljiva dolžina filma je 5 minut, lahko tudi manj.

Tehnične zahteve: film naj bo sestavljen iz vizualnih materialov, posnetih s katerokoli kamero ali napravo za snemanje (fotoaparat, mobilniki …), dovoljeno ga je urejati s pomočjo kakršnegakoli računalniškega programa in dodati audio-material. Velikost ne sme presegati 100 MB. Format videa je lahko eden izmed naslednjih: AVI, QuickTime (mov, qt), MPEG, WMV, Flash (flv).

Filmske zvrsti: Videospot, dokumentarec, igrani film, animirani film

Pravice: Organizator natečaja je MAO in ima pravico vse nagrajene filmske izdelke javno objavljati oz. jih uporabljati. Tudi avtorji imajo pravico objaviti svoje filmske izdelke. Z oddajo avtorji izjavljajo, da je vsebina, ki so jo prijavili v natečaj (vključno s slikami, grafiko, videi itd.), njihovo originalno delo in ne posega v pravice tretje osebe (glasbena podlaga …).

Rok za prijavo: Nagradni natečaj se zaključi 23. novembra 2014. To je zadnji dan, ko boste še lahko odposlali vašo kuverto s posnetim filmom na dvd ali cd nosilcu vključno s prijavo, ki naj vsebuje natančen popis: naslov filma, ime in priimek avtorja/ev, starost avtorja/jev, ter sodelujoče pri filmu. Prijavo z zahtevanimi podatki pošljete tudi na e-naslov: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si

Razglasitev nagrajencev in javna predstavitev treh najboljših filmov v svoji kategoriji: Žirija v sestavi kustosov, arhitektov in oblikovalcev ter filmskih ustvarjalcev bo vaše prispele filme ovrednotila in najzanimivejše nagradila.

V sodelovanju z MMC RTV Slovenija in ob podpori Ministrstva za infrastrukturo in prostor ter podjetja VO-KA bomo 3. decembra na Ta veseli dan kulture razglasili nagrajence in javno predvajali najboljše filme z natečaja BIO 50 ter jih zatem objavili na naših spletnih straneh in spletnih straneh Multimedijskega centra RTV Slovenija.

Vaše prispevke pričakujemo do 23. novembra na naslov:
MUZEJ ZA ARHITEKTURO IN OBLIKOVANJE
Pot na Fužine 2
1000 LJUBLJANA
s pripisom POVABILO NA NATEČAJ KRATKIH FILMOV – BIO 50

Natečaj pripravljamo skupaj z Multimedijskim centrom RTV Slovenija in ob podpori Ministrstva za infrastrukturo in prostor in podjetja VO-KA.

            

 

Odprto

Rok za oddajo filmov: 23. 11. 2014

 

Informacije

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Oddelek za izobraževanje
Natalija Lapajne, višja kustodinja

izobrazevanje@mao.si
01/5484-282

 

Povezava
http://bio.si/sl/prispevki/23/povabilo-na-natecaj-kratkih-filmov-bio-50-v-sodelovanju-z-mmc-rtv-slovenija/

Deli
Skip to content