Knjiga Daleč, tako blizu

28. 9. 2017

Knjiga Daleč, tako blizu

28. 9. 2017

Bienale Daleč, tako blizu predstavlja sedem raziskav skozi koncept časa – časa kot pomembnega vidika, s katerim lahko opredelimo nove vzorce za ustvarjanje povezav med oblikovanjem in fenomenologijo sveta ter številnimi posledicami teh povezav. Z razpršitvijo svojega delovanja po različnih območjih Slovenije je bienale Daleč, tako blizu poiskal »nizko intenzivne« prostore, ki so postali testno okolje za spreminjanje našega dojemanja ekonomskega napredka in ki bi lahko delovali v smeri in v imenu osnovnih človekovih želja kot so stabilnost, življenje v skupnosti in boljša prihodnost.

Oblikovanje je dialoški proces in je oziroma bi lahko bilo orodje za odkrivanje novih osnovnih metafor. S tem odklonom od strogo disciplinarnega pristopa k oblikovanju se ustvari prostor za raziskovanje različnih stičnih točk med posameznimi disciplinami ter za izrazito drugačno proizvodnjo znanja.

Knjiga predstavlja sedem raziskovalnih epizod bienala in njihovo interakcijo z lokalnimi arhivi in širšimi paradigmami, in poskuša raziskati načine, kako spremeniti cilje kulture oblikovanja, kako se odvrniti od nujnega reševanja problemov ter namesto tega odpreti nova področja opazovanja in eksperimentiranja ter kako gledati na ta naseljen in za bivanje primeren svet kot to, kar je in kar postaja in ne, kar mislimo, da bi v idealnem primeru moral biti.

Urednice knjige so Angela Rui, Maja Vardjan in Cvetka Požar, avtorji besedil so Nabil Ahmed, Andrea Branzi, Tony Côme, Brendan Cormier, matali crasset, Domitilla Dardi, Odo Fioravanti, Didier Fiúza Faustino, Studio Formafantasma, Thomas Geisler, Rory Hyde, Alexandra Midal, mischer’traxler studio, Dimitrij Mlekuž, Point Supreme Architects, Emanuele Quinz, Renata Salecl, Anna-Sophie Springer, Studio Folder, James Westcott, Elia Zenghelis ter mnogi drugi. Knjiga vsebuje obsežen dokumentarni fotoesej avtorjev Delfina Sisto Legnanija in Marca Cappellettija.

Knjiga je na voljo v angleškem jeziku, slovenska verzija pa na police prihaja v oktobru.

organizator: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana (MAO)
govorki: Angela Rui in Maja Vardjan (kustosinji BIO 25)

Več o Future Architecture Festival.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2
Ljubljana

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

Future Architecture

info(at)futurearchitectureplatform.org

 

Organizacija

MAO
Future Architecture

Deli
Skip to content