Klemen Košir: Pozdrav s tržnice

16. 6. 2018

Klemen Košir: Pozdrav s tržnice

16. 6. 2018

Kuharsko klepetanje

Tržnica postaja vse bolj marginaliziran prostor izmenjave dobrin in idej. Trgovske verige s svojo ponudbo sadja in zelenjave izpodrivajo klasičen način prodaje, branjevke in branjevci se starajo, mladi v to zahtevno in slabo plačano delo ne vstopajo, potrošniki pa si zaradi preobremenjenosti raje postrežemo pridelke v najbližji trgovini.

Klemen Košir je tako nekoliko provokativno razširil polje lokalnosti in zasnoval kuharsko delavnico/debatni salonski krožek na relaciji Reka – Ljubljana, ki izhaja iz dejstva, da zadnje čase redno zahaja na reško tržnico, kjer zelenjava prehiteva vrstnice iz Ljubljanske kotline. Tako se bo za Poletno muzejsko noč oborožil s sezonskimi izdelki, ki jih bo kupil izključno na Reški in Ljubljanski tržnici. Spekel bo dve vrsti kruha, skuhal zelenjavno mineštrico, mariniral ribice (če jih dobi…), skupaj z obiskovalci pa bo sesekljal in zdručkal pol ducata namazov.

Družili se bomo od 18. ure dalje v in okoli muzejske čajne kuhinje v atriju gradu Fužine.

Morda bomo sami ustvarili mini tržnico – če že ne trg, prostor druženja in izmenjave. Kdo ve, kaj bo relativno odprta struktura delavnice prinesla… vabljeni veliki in mali!

Ob kulinarični delavnici Klemna Koširja se bodo pripravljene jedi ponudile v skledah OM NOM avtorice Nine Malovrh, ki nam bo izdelke tudi predstavila. Sklede pa so na voljo tudi v MAO muzejski trgovini.
*
Klemen Košir je publicist svobodnjak in amaterski kuhar, ki se kar ne želi profesionalizirati. Več let je pisal o kulturi prehranjevanja za časnik Delo, zadnjih sedem let pa pridno izdaja knjige s kuharsko vsebino.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2
 

 

Vstopnina

brezplačno

Poletna muzejska noč 2018

 

Informacije

01/ 5484 282/280
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content