Kako stroj naredi sliko?

5. 6. 2014

Kako stroj naredi sliko?

5. 6. 2014

V četrtek bo potekalo predavanje Bogoslava Kalaša, akademskega slikarja in upokojenega profesorja ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Bogoslav Kalaš (1942) je študiral na Akademiji za likovno umetnost (ALU) v Ljubljani pri profesorjih Mariju Preglju, Francetu Miheliču in Gabrijelu Stupici. Leta 1968 je opravil magisterij pri Maksimu Sedeju. Od leta 1982 do upokojitve leta 2009 je na ljubljanski likovni akademiji poučeval likovno anatomijo in prostorske zasnove. V več mandatih je bil tudi dekan te ustanove. Svoja dela je med drugim večkrat predstavil v Moderni galeriji in Mestni galeriji v Ljubljani ter v uglednih razstaviščih v Avstriji, Nemčiji in drugod. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugimi Jakopičevo nagrado za življenjsko delo leta 2006.

Njegov motivni svet sestavljajo klasične slikarske teme, kot so ženski akt, portret, tihožitje in krajina, vendar svoje slike izpelje na zelo izviren način. Kot umetnik je namreč zlasti zaslovel s svojimi aerografijami, to je slikanjem s t.i. zračnim čopičem, ki ga vodi s pomočjo stroja. Stroj za slikanje je Bogoslav Kalaš izdelal ob pomoči Konstantina Pavloviča leta 1971.

Na predavanju bo poskušal odgovoriti na doslej največkrat zastavljena vprašanja o njegovem slikarstvu in tehniki, ki jo je poimenoval aerografija.

Ta vprašanja so:
Kako stroj naredi sliko?
Zakaj uporablja stroj in zakaj je fotografija izhodišče njegovih del?
Ali je to, kar dela, fotorealizem?
Ali je to, kar dela, konceptualizem?
In ponovno: kako stroj naredi sliko?

 Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Svetloba kot barva.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

01 5484 274/280
infobio(at)mao.si

Svetloba kot barva

Deli
Skip to content