Jan Boelen: Atelier à habiter

13. 11. 2016

Jan Boelen: Atelier à habiter

13. 11. 2016

V pogovoru v živo v [Domu v Arzenalu] bo Jan Boelen predstavil Atelier à Habiter, studio / eksperiment, kjer umetniki, arhitekti in oblikovalci prevprašujejo in na novo definirajo koncept ‘bivališča’. Povsod po svetu se soočamo z novimi demografskimi, socialnimi, okolijskimi in ekonomskimi izzivi in novim opredeljevanjem sistemov. Prav tako se na novo opredeljujeta tudi arhitektura in ‘bivališče’. Bo modernistični “machine à habiter” oziroma stroj za bivanje, zgrajen iz standardnih elementov za standardne potrebe, prešel v “atelier à habiter” oziroma delavnico za bivanje, v kateri ustvarjalni stanovalec nastopa kot načrtovalec, organizator in oblikovalec?

Atelier à Habiter je nastal znotraj projekta ‘The Ambition of the Territory’, raziskovalnega dela, ki na primeru Flamske v Belgiji oblikuje vizijo za obnovo Flamske prostorske politike. Proces poziva k razmišljanju o prostoru na popolnoma drugačen radikalen način. Ne iz splošne perspektive z enoznačno razdelitvijo na stanovanjska, industrijska in naravna območja, temveč kot hibridno bivalno okolje, kjer se na primer bivalno in delovno okolje nevidno prekrivata.

sodelujejo: Andrés Jaque Architects / Office for Political Innovation (Španija), Architecture Workroom Brussels (Belgija), Guy Ben-Ner (Izrael), Johanna Billing (Švedska), Raphaël Coutin (FR), architecten de vyldervincktaillieu (Belgija), Daniela Dossi (Italija), Filip Dujardin (Belgija), Anne Harild (Danska/Velika Britanija), Thomas Lommée  (Belgija) & Christiane Hoegner (Nemčija/Belgija), Rotor (Belgija), Sarah & Charles (Belgija), Studio Makkink&Bey (Nizozemska), Francesca Torzo (Italija), Gijs Van Vaerenbergh (Belgija), 00:/ (Velika Britanija)
kustosinja: Evelien Bracke / Z33

Jan Boelen, rojen leta 1967 v Genku, je diplomiral iz produktnega oblikovanja na Akademiji za medije in oblikovanje (KHLim), zdaj pa poučuje na Umetniški šoli LUCA v Genku (Belgija). Trenutno je umetniški direktor Z33, galerije za sodobno umetnost v mestu Hasselt v Belgiji in vodja podiplomskega programa socialnega oblikovanja na Design Academy v Eindhovnu (Nizozemska). S subvencijo odbora pokrajinskega sveta pokrajine Limburg je Jan Boelen preoblikoval Pokrajinski center za vizualno umetnost v Z33, galerijo za sodobno umetnost. Galerija je od leta 2002 prostor za projekte in razstave, ki obiskovalca spodbudijo k drugačnemu pogledu na vsakdanje predmete. To je edinstven laboratorij in prostor za izvajanje eksperimentov in inovacij, kjer si obiskovalci lahko ogledajo prelomne razstave s področja sodobne umetnosti in oblikovanja. Z33 nima lastne zbirke, vendar ves čas gosti razstave. Kot kustos je Jan Boelen sodeloval z Rafom Simonsom, studiem Makkink Bey, Johnom Körmelingom, Thomasom Lomméejem, Dunne & Raby, Martijem Quixéjem, Aldom Bakkerjem, Konstntionom Grcicem, Josephom Grimo.  

 

Lokacija

Arzenale / Slovenski paviljon na 15. beneškem arhitekturnem bienalu
[Dom v Arzenalu] Campo della Tana, 2169/F, 30122 Benetke, Italija

 

Vstopnina

Vstop je mogoč z vstopnico na 15. mednarodno arhitekturno razstavo – Poročanje s fronte

 

Informacije

homeatarsenale(at)gmail.com
www.homeatarsenale.org

Deli
Skip to content