Invazivne rastline skozi oči permakulture

13. 9. 2017

Invazivne rastline skozi oči permakulture

13. 9. 2017

Bistvo permakulture je sistemsko načrtovanje, kar pomeni, da povezujemo ekologijo, ekonomijo, socialne sisteme in izobraževanje, zato da odgovorimo na potrebe tako ljudi kot narave. Celosten pristop nam omogoča, da optimiziramo uporabo virov, potrebnih za izvedbo ideje, in razmišljamo o vseh vpletenih. Temelj načrtovanja je etika permakulture. Iz perspektive permakulture so invazivne vrste neizkoriščen vir. Skozi niše, ki jih zasedajo v okolju, lahko opazujemo stanje okolja in raziskujemo vzroke za njihovo pretirano uspešnost. Če razumemo ekološke procese, ki delujejo v ozadju, lahko razvijemo načine, kako z invazivnimi vrstami ravnati, da zmanjšamo njihove negativne vplive na okolje in ljudi.

Na delavnici bomo spoznali permakulturo in prek nje iskali možnosti za uporabo invazivnih vrst. Iz dresnika in pajesena bomo izdelali žuželčnike, domovanja za divje čebele in ose, ter spoznavali ekološke pojme, kot sta biodiverziteta in sukcesija.

Primož Turnšek je mikrobiolog in predsednik Društvo za permakulturo Slovenije. Glavne aktivnosti društva so izobraževanje o permakulturi, podpora posameznikom in organizacijam pri razvijanju permakulturnih sistemov ter povezovanje ekologov, permakulturnikov in ostalih, ki verjamejo, da lahko ljudje sobivamo z naravo in drug z drugim.

V sklopu predavanja bodo predstavljeni tudi rezultati delovne skupine Podaljšano bivanje, ki je prek rastne sezone japonskega dresnika raziskovala njegove raznolike uporabne vrednosti. Dognanja in potek raziskovanja bo v uvodu predstavila vodja projekta Gaja Mežnarić Osole.

Predavanje bo v slovenskem jeziku.

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

Razstava Simbiocen.

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 5484 282/80

 

Organizacija

Zavod Trajna
MAO

Deli
Skip to content