icam18

29. 5.—4. 6. 2016

icam18

29. 5.—4. 6. 2016

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) organizira bienalno konferenco Mednarodne konfederacije arhitekturnih muzejev icam18, ki bo potekala pod naslovom Arhitekturne ustanove na križišču. Na njej bo sodelovalo okoli 90 udeležencev iz priznanih svetovnih arhitekturnih muzejev in institucij, med njimi tudi predstavniki zvenečih organizacij, kot so Muzej moderne umetnosti iz New Yorka (MoMA), Victoria and Albert Museum iz Velike Britanije, Alvar Aalto Museum iz Finske. Na konferenci bodo obravnavana temeljna vprašanja, s katerimi se danes soočajo muzeji, arhivi in ostale organizacije s področja arhitekture, udeleženci pa bodo na štirih ekskurzijah spoznavali Slovenijo in njeno pestro arhitekturo.

V okviru dogodka bo zasedalo več delavnih omizij z različnimi temami. Eno omizje bo potekalo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), dva v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) ter še dva v Minoritskem samostanu v Mariboru. Omizju Razmislek o zbirkah in arhivih bo predsedoval Aric Chen, kustos in publicist, prejšnji kreativni direktor tedna oblikovanja v Pekingu, zdaj pa kustos za oblikovanje in arhitekturo muzeja za vizualne kulture M +, ki se odpira leta 2019 v Hong Kongu. Omizje bo ozaveščalo nove odnose in pristope za zbiranje gradiv in razmišljalo, kako digitalizacija ter digitalno oblikovanje le-te procese spreminja. Direktor Arhitekturnega muzeja Tehniške univerze v Münchnu (Architekturmuseum TU München) Andres Lepik bo predsedoval omizju Arhitekturni muzeji in raziskovanje, ki se bo ukvarjalo s položajem in smernicami raziskovanja v arhitekturnih muzejih. Kustos Pippo Ciorra iz Muzeja za umetnost 21. stoletja MAXXI v Rimu bo predsedoval omizju Kriza in soočenja, kjer bodo razpravljali o spreminjanju politike o muzejskih obiskovalcih, profilih in programih. Omizje Muzeji in dogodki pod vodstvom kustosinje MAO in sokustosinje BIO 25 Maje Vardjan bo tematiziralo razmerja in možnosti interakcije med dogodki, kot so bienali, tedni arhitekture in oblikovanja, festivali ipd. ter muzejskimi institucijami. Omizje Zgodovina mest v primerjavi z arhitekturnimi institucijami prihodnosti, predsedoval mu bo direktor Danskega arhitekturnega centra DAC Kent Martinussen, pa bo preučilo vloge arhitekturnih institucij pri oblikovanju grajenega okolja in razvoja mest.

Program ekskurzij icam18 bo potekal v Ljubljani z okolico, na Štajerskem in Gorenjskem ter na Primorskem, na njih pa bodo člani icam lahko obiskali številne izjemne stavbe in zaščitene slovenske nacionalne spomenike, ki sicer niso odprti za javnost. Ekskurzija prvega dne bo potekala v Mariboru in na Štajerskem, drugi dan na Gorenjskem, kjer bo vrhunec ogleda obisk Planice in Nordijskega centra Planica. Sledila bo ekskurzija na Kras in Slovensko primorje, zadnji dan pa bo posvečen Ljubljani in Plečnikovi arhitekturi ter Športnemu parku Stožice.

Konferenca bo drugi dan, 30. maja, potekala v MAO in bo odprta za javnost. Obvezne so prijave na info(at)mao.si! Vsa predavanja bodo potekala v angleščini.

Urnik drugega dne (30. maj):

  9.00  Registracija
  9.30 Uvodno predavanje: Slovenski modernizem in ljubljanska šola za arhitekturo, Aleš Vodopivec, Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani
10.30 Omizje: Zgodovina mest v primerjavi z arhitekturnimi institucijami prihodnosti (predsedujoči: Kent Martinussen)
13.00  Uvod v razstavo Soseske in ulice s kustosom razstave Lukom Skansijem
13.30 Kosilo

Več o konfederaciji ICAM>>

 

Informacije

Konfederacija ICAM>>

Pridržujemo si pravico do spremembe programa!

 

Organizacija

MAO

Soorganizator
MGML

Deli
Skip to content