Hrvoje Njirić in Vasa Perović: Bivališče v knjigah in projektih

12. 11. 2016

Hrvoje Njirić in Vasa Perović: Bivališče v knjigah in projektih

12. 11. 2016

Na pogovoru v živo v [Domu v Arzenalu] v slovenskem paviljonu bosta Hrvoje Njirić in Vasa Perović komentirala njun izbor relevantnih knjig na temo bivališča in ga povezala s projekti Njirić in Bevk Perović arhitektov. Hrvoje Njirić in Vasa Perović bosta razpravljala in poskusila odgovoriti na številna vprašanja, ki definirajo hišno bivališče.

Hrvoje Njirić; rojen v Zagrebu leta 1960. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu leta 1986. Je gostujoči kritik in poučuje na delavnicah in po različnih šolah v Evropi, Ameriki in Aziji. Med letoma 2000 in 2005 je bil profesor na Tehnični univerzi v Gradcu, od leta 2007 pa profesor na Fakulteti za gradbeništvo in arhitekturo v Splitu ter na madridski šoli za arhitekturo (ETSAM). Vodi biro njirić plus arhitekti v Zagrebu. Pomembnejši projekti: Baumaxx Hipermarket (s H. Njirić), Maribor, 1999; McDonald’s Drive-In (s H. Njirić), Maribor, 2000; Gračani Housing, Zagreb, 2007; Rural Mat (s H. Sterpin), Zagreb, 2008 in MB Kindergarten (z D. Bušnja), Zagreb, 2008. Osvojil je številna hrvaška in mednarodna priznanja; med drugim je bil kandidat (Best 40) za Mies van der Rohe nagrado leta 2009 (MB Kindergarten).

Vasa Perović je skupaj z Matijo Bevkom leta 1997 ustanovil biro Bevk Perović arhitekti. Biro ima sedež v Ljubljani v Sloveniji in dela na raznolikih projektih po številnih evropskih državah. Njihova dela vključujejo projekte različnih velikosti – od večjih stanovanjskih projektov, tako socialnih kot komercialnih, javnih zgradb, univerzitetnih stavb, muzejev, kongresnih zmogljivosti do zasebnih hiš. Za svoja dela so prejeli številne domače in mednarodne nagrade – nagrada Evropske unije za sodobno arhitekturo, Mies van der Rohe nagrado leta 2007, Kunstpreis Berlin nagrado leta 2006, nagrado Piranesi leta 2005, itd. Redno gostujejo na razstavah, nedavno so imeli samostojne razstave v Kunstverein Bielefeld, Nemčija, Muzeju uporabnih umetnosti, Beograd, Srbija, Fragner Gallery, Praga, Češka republika, in COAC Girona, Španija. Njihova dela so bila objavljena v številnih mednarodnih publikacijah, v revijah El Croquis in A+U pa je bila objavljena monografija o njihovih projektih. Tako Matija kot Vasa poučujeta in predavata mednarodno, Vasa pa je profesor tudi na Fakulteti za arhitekturo na Univerzi v Ljubljani.

 

Lokacija

Arzenale / Slovenski paviljon na 15. beneškem arhitekturnem bienalu
[Dom v Arzenalu] Campo della Tana, 2169/F, 30122 Benetke, Italija

 

Vstopnina

Vstop je mogoč z vstopnico na 15. mednarodno arhitekturno razstavo – Poročanje s fronte

 

Informacije

homeatarsenale(at)gmail.com
www.homeatarsenale.org

Deli
Skip to content