Hiše na vodi – nekoč, danes

4. 11. 2018

Hiše na vodi – nekoč, danes

4. 11. 2018

Oblike bivališč na vodi so lahko različne in so se skozi zgodovino spreminjale. Stopili bomo v svet mostiščarjev ali koliščarjev, ki so bili naseljeni na jezeru, ki je prekrivalo današnje Ljubljansko barje v času bakrene in bronaste dobe (4600 do 1500 p.n.št.). V jezerskem dnu so na lesenih nosilcih – pilotih stale hiše, povezane z mostovi. Danes so kolišča del svetovne kulturne dediščine.

Na Unescovem seznamu kulturne dediščine so tudi Benetke (453 n.št), ki prav tako stojijo na pilotih, kjer hiše že stoletja botrujejo ostrim vplivom morske vode. Lesene pilote, danes nadomeščajo z drugimi materiali, najpogosteje iz betona.

Pobliže si bomo ogledali še možnost gradnje plavajočega bivališča, ki je v stalnem privezu (spoznali bomo primere na Nizozemskem). Alternativa plovilom je izvedba klasičnega objekta (brez ugreza) na ustreznem plavajočem podestu. Ogledali si bomo nekaj revolucionarnih trajnostnih zasnov domov na vodi, ki upoštevajo podnebne spremembe nato pa izdelali svoj model hiše na vodi.

Ustvarjalnica je prostor zabave, igre, ustvarjanja, spoznavanja in druženja. Prostor, kjer lahko otroci od 5. do 12. leta preživljajo prosti čas v spoznavanju arhitekture, oblikovanja bodisi fotografije.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

Več o razstavi.

01/ 5484 282/280
izobrazevanje(at)mao.si

Deli
Skip to content