Hiše na vodi – nekoč, danes

1. 9. 2018—25. 6. 2019

Hiše na vodi – nekoč, danes

1. 9. 2018—25. 6. 2019

Oblike bivališč na vodi so lahko različne in so se skozi zgodovino spreminjale. Stopili bomo v svet mostiščarjev ali koliščarjev, ki so bili naseljeni na jezeru, ki je prekrivalo današnje Ljubljansko barje v času bakrene in bronaste dobe (4600 do 1500 p.n.št.). V jezerskem dnu so na lesenih nosilcih – pilotih stale hiše, povezane z mostovi. Danes so kolišča del svetovne kulturne dediščine.

Na Unescovem seznamu kulturne dediščine so tudi Benetke (453 n.št), ki prav tako stojijo na pilotih, kjer hiše že stoletja botrujejo ostrim vplivom morske vode. Lesene pilote, danes nadomeščajo z drugimi materiali, najpogosteje iz betona.

Pobliže si bomo ogledali še možnost gradnje plavajočega bivališča, ki je v stalnem privezu (spoznali bomo primere na Nizozemskem). Alternativa plovilom je izvedba klasičnega objekta (brez ugreza) na ustreznem plavajočem podestu. Ogledali si bomo nekaj revolucionarnih trajnostnih zasnov domov na vodi, ki upoštevajo podnebne spremembe nato pa izdelali svoj model hiše na vodi.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

2,00 €

Starostna skupina

 

Informacije

Natalija Lapajne, Elizabeta Petruša Štrukelj
T: 01 548 42 82/80/70
E: izobrazevanje@mao.si

Izobraževalni program >>

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content