Glenn Murcutt na javnem pogovoru v MAO

14. 5. 2012

Glenn Murcutt na javnem pogovoru v MAO

14. 5. 2012

V ponedeljek, 14. maja, ob 18.00 bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje potekal javni pogovor s Pritzkerjevim nagrajencem, avstralskim arhitektom Glennom Murcuttom. Z njim se bo pogovarjal dr. Aleš Vodopivec. Glenn Murcutt je eden najpomembnejših svetovnih arhitektov našega časa in predstavlja močan kontrast sodobnim globalnim arhitekturnim zvezdam. Ne ustvarja arhitekture velikega merila in uporablja običajne, vsakdanje, ne-razkošne materiale. Za razliko od večine sodobnih arhitektov, ne vodi arhitekturne pisarne z več zaposlenimi, temveč vedno vse dela sam. Skozi pogovor bosta sogovornika predstavila Murcuttovo delo in principe načrtovanja, ki odpirajo številna, za sodobno arhitekturo pomembna vprašanja.

Murcuttove hiše so na podlagi na terenu zbranih geografskih in klimatskih podatkov natančno postavljene v avstralsko pokrajino. Pozornost posveča smeri vetra, podtalnim vodnim tokovom, temperaturnim razlikam in osvetljenosti. Tako Glenn Murcutt skozi arhitekturo vpeljuje številne tehnološko nezahtevne inovacije. Preproste arhitekturne elemente uporablja kot svojevrstne naprave za naravno prezračevanje, hlajenje prostorov, zbiranje sončne energije ali zaščito pred sončnim obsevanjem.

Murcutt odkrito priznava, da svoj modernistični navdih črpa v delih Miesa van der Roheja in v skandinavski tradiciji Alvarja Aalta. Obenem pa ga navdušuje preprosta ljudska arhitektura, ki jo je spoznal med odraščanjem na Papui Novi Gvineji. Njegov moto ‘touch the earth lightly’, ga vodi v arhitekturo, ki je maksinalno skladna s krajino, je do skrajnosti gospodarno načrtovana in multi-funkcionalna.

Glenn Murcutt je ena najbolj zanimivih osebnosti svetovne arhitekture. Na oddaljenem in od arhitekturnih centrov izoliranem petem kontinentu nadaljuje evropsko modernistično arhitekturno tradicjo in jo prepleta z avstralsko kulturo, poudarjeno odgovornostjo do okolja in prvinskimi načeli oblikovanja človeških bivališč.

Dr. Aleš Vodopivec je arhitekt in arhitekturni teoretik. Na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani predava predmeta Projektiranje in kompozicija ter Zgodovina in teorija arhitekture. Prejel je številne nagrade na arhitekturno-urbanističnih natečajih med drugim tudi nagrado Prešernovega sklada (1991), nagrado Piranesi (2000), Plečnikovo nagrado (2001), tri Plečnikove medalje ter avstrijsko nagrado Ernst A. Plischke (2011).

Pogovor z Glennom Murcuttom skupaj organizirata Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Medijski pokrovitelj
Videoposnetek pogovora so omogočili Videolectures.net.
 


Public talk with Glenn Murcutt

 

Otvoritev

Pričetek: ob 18.00

 

Vstopnina

10 € / 5 € (študenti).
Obvezne prijave zaradi omejitve prostora na infobio@mao.si‘>infobio@mao.si.
Plačilo: blagajna MAO.
Sporočamo, da so vsa mesta že zasedena. Možno je brezplačno poslušanje zvočnega prenosa pogovora v sosednji dvorani.

 

Informacije

T: 01 5484 270
infobio@mao.si
 

Deli
Skip to content