Dan arhitektov 2018

12. 10. 2018

Dan arhitektov 2018

12. 10. 2018

Tema letošnjega osrednji dogodek arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev v organizaciji ZAPS, je »javna arhitektura, javni prostor«. Vabljeni na slavnostno podelitev priznanj ZAPS ter odprtje razstave Slovenska arhitektura in prostor 2018. Dogodek bo odprl minister za okolje in prostor RS Jure Leben.

Tema letošnjega dneva arhitektov je »javna arhitektura, javni prostor«. Arhitektura, krajinska arhitektura in urbanizem so stroke, ki gradijo ozadje naših življenj. Oblikujejo prostor, ki ga uporabljamo vsi, in so stroke, ki imajo med vsemi inženirskimi in umetniškimi zvrstmi najdaljnosežnejše posledice. Javna stavba ali trg, ki ju zgradimo danes, bosta na tem mestu stala mnogo dlje, kot trajajo življenja tistih, ki so odgovorni za njuno izgradnjo. Tudi zato je ta odgovornost še toliko večja. Na to dejstvo je treba opozoriti zlasti sedaj, ko se število investicij ponovno povečuje in obstaja nevarnost, da bodo sredstva, namenjena arhitekturi in prostoru, porabljena prehitro in nepremišljeno.

Javne stavbe in javni prostori so ogledalo družbe in države. Institucije, ki porabljajo javna sredstva, bi morale biti zgled tega, kako izbrati najboljšo arhitekturno rešitev in kako skrbeti za njeno kvalitetno izvedbo. Arhitektura mora zajeti in posredovati interese različnih vpletenih akterjev, zaradi česar pogosto nastaja v zapletenem in včasih celo bolečem procesu. Njen nastanek in obstoj lahko dolgotrajno vplivata na skupnost, v kateri obstaja, in globoko posežeta v vprašanja osebne ali skupinske identitete; njena otvoritev ali njeno uničenje sta lahko pomemben simbolni dogodek. Takšna arhitektura je lahko (tudi stoletja) aktiven del življenjskih praks skupnosti, lahko je vključena v vsakdan ali praznik, v oblikovanje kolektivnega spomina ali pozabe, v razpravo o vrednotah, o tem, kaj je prav in kaj je narobe.

PROGRAM DOGODKA
9.00-14.00   
Ogled nagrajenih objektov v Veliki Loki pri Čatežu (Tem Čatež) in Ljubljani (Vrtec Pedenjped, enota Pedenjcarstvo, Ljubljana in hiša na Celovški). Obvezne prijave>>

16.30
Nagovor:
Aleš Prijon, arhitekt

Predavanja:
Ana Kreč, arhitektka
Matija Bevk, arhitekt
Matej Vozlič, arhitekt
prof. dr. Ana Kučan, krajinska arhitektka
Predavanja se bodo snemala.

19.30
Slavnostna podelitev priznanj ZAPS in otvoritev razstave Slovenska arhitektura in prostor 2018

Povezovala bo Vesna Milek. Za glasbo bo skrbel Trije violinski trii.

Več>>

 

Otvoritev

Dogodek bo odprl minister za okolje in prostor RS Jure Leben.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Organizacija

ZAPS

 

Povezava
https://www.zaps.si/

Deli
Skip to content