Daleč, tako blizu – BIO 25 se začenja

Daleč, tako blizu – BIO 25 se začenja

S povezovanjem oblikovanja z drugimi disciplinami izven njihove cone udobja želi DALEČ, TAKO BLIZU raziskati potenciale območij zunaj urbanega okolja. Sodelujoči bodo v obliki sedmih epizod razvijali možne scenarije za raziskovanje globalnih in lokalnih tematik, pri čemer bodo kot paradigmo uporabljali obstoječe ozemlje Slovenije.    

Bienale oblikovanja nadaljuje svojo vlogo mednarodne platforme za nove pristope v oblikovanju ter preskusnega poligona za dolgoročne procese sodelovanja. V tem smislu se je 50 multidisciplinarnih ustvarjalcev iz vsega sveta od 14. do 16. septembra 2016 zbralo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) na uvodnem dogodku 25. bienala oblikovanja (BIO 25), ki bo potekal pod naslovom DALEČ, TAKO BLIZU. Člani sedmih tematskih skupin so začeli svoj proces sodelovanja z mednarodnimi ustvarjalci (prevajalci), ki so bili izbrani zaradi svoje sposobnosti uporabe oblikovanja in arhitekture kot orodja za raziskovanje vprašanj sodobnega časa, in z izbranimi slovenskimi posamezniki (profili), katerih izvirnost in znanje bosta služila kot navdih za razvoj oblikovalskih praks in spekulativne scenografije, ki bo predstavljena na bienalu.

Po besedah kustosinj bienala Angele Rui in Maje Vardjan želi DALEČ, TAKO BLIZU raziskati tisto, kar je oddaljeno, vendar še ne dovolj daleč, da bi prodrlo v naš spomin, saj še vedno čaka na pomensko oznako. Kustosinji sta sodelujoče pozvali, naj proces sodelovanja pričnejo z raziskovanjem novih trenj, ki se pojavljajo iz sožitja med oddaljenimi pomeni in sodobnimi navadami ter trenja med temi raznolikimi stanji uporabijo za oblikovanje novih scenarijev za drugačno sedanjost. Skupine iščejo nove teritorije oziroma različne kraje, ki bi jih ponovno poselili, starodavne navade, ki bi jih obudili, ter osnovna sobivanja, ki bi jim dali nov pomen. Glavne teme so bile predstavljene kot sistem odprtih vprašanj, čakajočih na možne interpretacije s strani sedmih skupin, ki bodo lokalne izkušnje prenesle v širšo razpravo, ki se bo razvijala skozi proces oblikovanja.

Ekipe so se odpravile na teren na specifične lokacije, ki jim sedaj služijo kot prizorišča za razvijanje njihovega scenarija. Epizoda SPROSTITEV PODZEMLJA je postavljena v podzemni svet Županove jame v bližini Ljubljane, ZAVZETJE GOZDOV v kočevski pragozd, PO UTOPIJI v kmalu zaprto rudniško infrastrukturo v Trbovljah, NOV ZAGON PODEŽELJA v kmečko okolje Bloške planote, PROŽNOST PRETEKLOSTI se dogaja v tihem gorskem okolju okoli reke Soče, ki je bilo v 1. svetovni vojni prizorišče bitk, NOVI HEROJI na morju slovenske obale, epizoda ČISTO NOVO SOBIVANJE pa bo raziskovala sodobne urbane razvaline v povezavi s kioskom K67 v Ljubljani.

Kustosinji Angela Rui in Maja Vardjan sta povedali: »Začetni dogodek je pomenil srečanje na različnih ravneh – teritorij, lokalni profil, mednarodni oblikovalci in sodelujoči. To je bila prva priložnost za razpravo o možnih smereh raziskovanja, ki se je odvijala na nekakšnem meta nivoju, pa tudi priložnost za opredelitev različnih pristopov k izbranim lokacijam.«

Bienale z naslovom DALEČ, TAKO BLIZU bo potekal od 25. maja do 29. oktobra 2017, predstavil pa bo sedem lokacijsko specifičnih intervencij skupaj z glavno razstavo in katalogom ter programom Spremljevalni projekti. Delovni proces bo dokumentiran na spletni strani bienala, pa tudi na Instragramu, Twitterju in Facebooku.

Fotografije

Uvodni dogodek – 1.dan>>
Uvodni dododek – 2. dan>>

 

Informacije

bio(at)mao.si
www.bio.si

 

Organizacija

 MAO

Deli
Skip to content