Boštjan Vuga: Športni park Stožice

12. 5. 2016

Boštjan Vuga: Športni park Stožice

12. 5. 2016

Avgusta 2010 se je z otvoritvijo nogometnega stadiona in večnamenske športne dvorane Športnega parka Stožice zaključil intenziven triletni načrtovalski proces biroja SADAR+VUGA in Studia AKKA. Športni objekti, z izjemo rekreacijskih površin na strehi nakupovalnega centra, so bili zaključeni in odprti za javnost.

Proces se je po zaključku prve faze nenadoma ustavil; vsi poizkusi dokončanja nakupovalnega centra in rekreacijskih površin (z izjemo manjših zunanjih ureditev, realiziranih leta 2011) so bili neuspešni. Zaradi ekonomske in politične krize je skoraj polovica kompleksa ostala nedokončana, gradbišče brez hidroizolacije pospešeno propada, športni park Stožice – v procesu načrtovanja zastavljen kot hibridni objekt, tesno vpet v urbano in krajinsko tkivo – pa zaradi manjka rekreacijskih in parkovnih površin živi zgolj med prireditvami.

Na nedokončani del so avtorji arhitekture in krajinske arhitekture prenehali gledati kot na frustrirajočo napako, ter z optimistično vizijo (razvito na mednarodni študentski delavnici Sports Park Stožice: Possible Futures ter predstavljeno na razstavi DEMO:POLIS: The Right to Public Space) obstoječe gradbišče reinterpretirali kot pomembno potencialno površino za nove kulturne, rekreacijske, hortikulturne in druge vsebine, ki bi s svojim javnim programom prispevale k urbanemu življenju v Ljubljani.

Ogledali si bomo oba športna objekta (stadion in večnamensko športno dvorano) ter nedokončane površine nakupovalnega centra. Predstavljena bodo izhodišča in rezultati delavnice Sports Park Stožice: Possible Futures.

 

Vstopnina

3€
Obvezne so prijave na izobrazevanje(at)mao.si.

 

Informacije

01/ 5484 282/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content