BIO 26: Oblikovalski maraton #1

17. 5.—19. 5. 2019

BIO 26: Oblikovalski maraton #1

17. 5.—19. 5. 2019

Med 17. in 19. majem je več kot 100 kreativcev iz 17 držav na oblikovalskem maratonu, intenzivni tridnevni delavnici, ki povezuje ustvarjalni in podjetniški svet ter kuratorski pristop, v Klubu CD začelo s produkcijskim procesom BIO 26.

Nad delom šestih skupin, ki so se lotile konkretnih izzivov, povezanih s šestimi izbranimi institucijami, je poleg strokovnih mentorjev in kustosa bienala Thomasa Geislerja in njegove pomočnice Aline Lare Rezende bdela žirija, ki jo sestavljajo ugledna imena: Deyan Sudjic, direktor London Design Museuma, Johnny Golding, profesorica filozofije in umetnosti z londonskega Royal College of Art, in kustosinja iz Vitra Design Museuma v nemškem Weilu na Renu Amelie Klein ter strokovnjak za inovacije Aleš Pustovrh in kustosinja v MAO Maja Vardjan.

Sodelujoči so bili navdušeni tako nad dogodkom samim kot kreativnim vrvežem, žirija pa bo imela težko delo, saj morajo izmed obilice odličnih zamisli izbrati šest projektov, ki jih bodo ustvarjalci razvijali naprej (od prototipa do izdelka) v okviru drugega oblikovalskega maratona – ta bo potekal med 12. in 14. julijem v Ljubljani.

Rezultati raziskovalnega dela zmagovalnih izzivov bodo v okviru 26. bienala oblikovanja, BIO 26 – Skupno znanje, predstavljeni na različnih lokacijah v Ljubljani, vzporedno z glavno razstavo (14. 11. 2019 do 9. 2. 2020), ki bo potekala v prostorih MAO. 

Vse utrinke z dogodka si oglejte v galeriji na tej povezavi.

Osrednja tema letošnjega bienala oblikovanja, ki poteka pod naslovom Skupno znanje, je kriza na področju informacij. Vse podrobnosti o izzivih in uglednih strokovnjakih, ki pri BIO 26 sodelujejo, najdete na tej povezavi.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. BIO je organiziran v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

IZ NAPOVEDI DOGODKA:

Oblikovalski maraton (ali t. i. designaton) je intenzivna tridnevna delavnica, v okviru katere bo izbranih šest projektov, ki jim bomo namenili semenska sredstva za produkcijo. Dogodek, ki bo tudi priložnost za srečanje in pogovor z mentorji in člani žirije BIO 26, smo zasnovali s povezovanjem ustvarjalnega in podjetniškega sveta zagonskih podjetij ter kuratorskim pristopom.

Letošnji 26. bienale oblikovanja BIO 26 z naslovom Skupno znanje bo potekal med 14. novembrom 2019 in 9. februarjem 2020 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Kustos bienala je avstrijski kulturni producent Thomas Geisler, njegova pomočnica pa je kustosinja, oblikovalka in novinarka Aline Lara Rezende. V ospredju tokratnega bienala je eden največjih izzivov našega časa – tema informacij in splošne krize na področju njihovega širjenja in uporabe.

BIO 26 želi zbrati najboljše ideje, ki raziskujejo načine, kako se ustvarjalno spopasti s to težavo oziroma se nanjo odzvati ter predlagati rešitve in alternative našemu trenutnemu ravnanju z informacijami in znanjem. Z vključevanjem različnih vsebin, struktur in deležnikov želi najti nove načine, odkriti potenciale, predstaviti projekte in raziskati koncepte in sisteme, s katerimi bi razdiralni informacijski kaos spremenili v ustvarjalne zbirke znanja.

BIO 26 – Skupno znanje bo organiziran okoli osrednje razstave, ki bo v prostorih MAO predstavljala že izvedene projekte, ter šestih večjih eksperimentalnih projektov, ki jih bodo za BIO 26 izdelale multidisciplinarne skupine pod mentorstvom šestih uglednih oblikovalcev. Te bodo izbrane skozi proces oblikovalskega maratona (designatona), končni projekti pa bodo predstavljeni v sodelujočih ustanovah, ki se ukvarjajo s produkcijo in posredovanjem znanja: to so muzej, knjižnica, univerza, medijska hiša, botanični vrt in dom starejših občanov.

Prvi oblikovalski maraton bo potekal med 17. in 19. majem v avditoriju Moderne galerije v Ljubljani, na njem bodo prisotni mentorji in člani žirije BIO 26, ki jo sestavljajo Deyan Sudjic, direktor londonskega Muzeja oblikovanja (Design Museum London), Johnny Golding, profesorica filozofije in umetnosti ter višja raziskovalna mentorica na področju raziskav na londonskem Royal College of Art, Amelie Klein, kustosinja v Muzeju oblikovanja Vitra v nemškem Weilu na Renu (Vitra Design Museum), Maja Vardjan, kustosinja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, in Aleš Pustovrh, profesor in ekonomist, ki se v okviru svojega raziskovalnega dela ukvarja z novimi oblikami inovacij.

Prvo skupino z izzivom Stare strukture, nove funkcije, ki ga postavlja Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), so sestavili mentorji znanja Irena EiseltŽiga Cerkvenik in Janko Klasinc in mentorja oblikovanja iz amsterdamskega studia Commonplace: Jon Stam in Simon de Bakker.

Drugo skupino z izzivom Pomembna spletna/nespletna izkušnja, ki ga postavlja MG+MSUM, sta sestavila mentorica znanja Ida Hiršenfelder in mentor oblikovanja Paolo Patelli iz Nizozemske.

Tretjo skupino z izzivom K novi ergonomiji učenja, ki ga postavlja Univerza v Ljubljani (UL), sta sestavila mentor znanja Tomaž Deželan in mentorica oblikovanja Apolonija Šušteršič.

Četrto skupino z izzivom Kredibilnost medijev in njihovo nelagodje, ki ga postavlja časopis Delo, sta sestavila mentor znanja Ali Žerdin in mentorja oblikovanja iz francoskega studia Bureau D’etudes: Léonore Bonaccini in Xavier Fourt.

Peto skupino z izzivom Povezovanje rastlin in ljudi, ki ga postavlja ljubljanski Botanični vrt, so sestavili mentorja znanja Jože Bavcon in Blanka Ravnjak in mentorja oblikovanja iz skupine Future Farmers: Amy Franceschini in Lode Franken iz ZDA.

Šesto skupino z izzivom Akademija za življenje, ki ga postavlja Center aktivnosti Fužine (CAF), sestavljajo mentorji znanja Monika ŠparlMatija Puškarič in Monika Vrhovnik Hribar in mentorica oblikovanja Kathrina Dankl iz Avstrije.

Več informacij o bienalu najdete na spletni strani www.bio.si.

 

Lokacija

MG+, Moderna galerija, Cankarjeva 15, Ljubljana

 

Odprto

Dogodek je zaprtega tipa.

Deli
Skip to content