Barvni vid: fiziologija gledanja v barvah

22. 5. 2014

Barvni vid: fiziologija gledanja v barvah

22. 5. 2014

V četrtek bo v MAO potekalo predavanje, ki povezuje fotografijo in vid, na katerem bosta sodelovali asist. dr. Manca Tekavčič Pompe, dr. med. in medicinska fotografinja Barbara Klemenc.

Človeško oko zazna svetlobo valovnih dolžin med 380 in 780 nm. Znotraj vidnega spectra svetlobe tako lahko zaznamo približno 150 različnih barvnih odtenkov. Za zaznavanje in obdelavo barvnih dražljajev je zadolžena kompleksna nevronska povezava, t.i. parvocelularna vidna pot. Le-ta se začne v očesni mrežnici s tremi različnimi tipi čepnic (rdečimi, zelenimi in modrimi), nadaljuje pa z nevronskim preklopom v lateralnem genikulatnem jedru v možganih in konča v možganski skorji. Kadar človek barv ne zaznava pravilno, govorimo o barvnih anomalijah, ki so lahko prirojene (veliko pogostejše pri moških) ali pridobljene (kot posledica različnih bolezni oči in možganov).

Oko je edinstven organ in edini del telesa, ki ga je možno opazovati tudi znotraj (in vivo), brez operativnega posega ali rentgena. Skozi razširjene zenice tako s posebnimi kamerami fotografiramo notranjost očesa. Na ta način se lahko diagnosticira, spremlja potek bolezni oči, ali njihovo zdravljenje, kar je neprecenljive vrednosti za zdravnike oftalmologe. Z novimi diagnostičnimi in terapevtskimi možnostmi, ki smo jim priča zadnja leta v okulistiki, je potreba po omenjeni oftalmološki fotodokumentaciji vse večja. Pri odločitvi o nadaljnji terapiji in načinu zdravljenja se klinični pregled nujno dopolnjuje z analizo slikovne dokumentacije – kvalitetna slikovna dokumentacija pa je domena oftalmološkega fotografa.

Asist. Dr. Manca Tekavčič Pompe, dr. med. je zaposlena kot specialistka oftalmologinja na Očesni kliniki v Ljubljani. Glavnino svojega dela namenja zdravljenju očesne bolezni pri otrocih, ukvarja pa se tudi z očesno kirurgijo. Med področji, ki jo še posebej raziskovalno zanimajo, je tudi barvni vid. Raziskovanje barvnega vida pri otrocih je bila tudi osrednja tema njene doktorske disertacije.

Barbara Klemenc je kot medicinska fotografinja že več kot 20 let zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. V letih 1992-2000 je delala na Stomatološki kliniki in oddeleku za Maksilofacialno kirurgijo, od leta 2000 pa na Očesni kliniki Ljubljana. Uradni naziv za delo, ki ga Klemenčeva opravlja, se v tujini imenuje “Oftalmološki fotograf” ali “Ophthalmic Imaging Specialist”. Za ta poklic je potrebno ustrezno oftalmološko znanje in specifična usmeritev fotografa. Ni potrebno le poznavanje fotografske tehnike in računalništva, ampak tudi ciljno prepoznavanje patologije in mikroskopskih sprememb v očeh.

Barbaro Klemenc slika očesne patologije pogosto spominja na podobe iz vsakdanjega življenja. Ob svojem delu je pred tremi leti začela sestavljati zbirko slik, kjer upodablja povezavo med oftalmološkimi fotografijami in slikami iz vsakdanjika. Zbirko, ki jo sproti dopolnjuje, bo predstavila tudi na predavanju.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Svetloba kot barva.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

01 5484 274/280
infobio(at)mao.si

Svetloba kot barva

Deli
Skip to content