Baragovo semenišče

20. 12. 2012

Baragovo semenišče

20. 12. 2012

V nizu brezplačnih strokovnih vodenih ogledov v okviru programa Plečnik 2.0 vas vabimo na sprehod po Baragovem semenišču (danes Akademski kolegij, Mladinsko gledališče in Festivalna dvorana) pod vodstvom umetnostnega zgodovinarja dr. Petra Krečiča

Sporočamo, da so vsa mesta že zasedena.

Načrt: 1936–1938
Izvedba: 1938–55
Načrte za semenišče, imenovano po slovenskem misijonarju škofu Antonu Baragi, je ljubljanska škofija naročila pri arhitektu Jožetu Plečniku. Dokončanje celotne stavbe je zaustavila vojna. Plečnikov učenec, arhitekt Anton Bitenc je v petdesetih letih stavbo preuredil v študentski internat. Kapelo je adaptiral za potrebe Festivalne dvorane, pod njo pa uredil kino Soča, danes Mladinsko gledališče. Stavba nikoli ni rabila svojemu prvotnemu namenu.

Lega stavbe in njena krožna zasnova izhajata iz Plečnikove zamisli za regulacijo Svetokriškega okraja. K stavbi je predvidel monumentalno vhodno krilo ob Linhartovi cesti, ki je bila hrbtenica Plečnikove urbanistične kompozicije. Centralno urejena stavba s sobami na obodu in kapelo v osredju izhaja iz samostanske arhitekture.

Dr. Peter Krečič, umetnostni zgodovinar in kritik, znanstveno je preučeval slovensko umetnost in posebej arhitekturo 19. in 20. stoletja ter umetnostno kritiko v času med vojnama. V sedemdesetih letih se je posvečal pretežno vprašanjem slovenske zgodovinske avantgarde v njenih evropskih okvirih, v osemdesetih in devetdesetih pa se je ukvarjal s preučevanjem življenja in dela arhitekta Jožeta Plečnika. Objavil vrsto monografij in znanstvenih razprav z omenjenih področij. Od leta 1978 do 2010 je bil direktor Arhitekturnega muzeja Ljubljana. Predaval je na številnih univerzah po Evropi in Združenih državah Amerike. Poučuje na Fakulteti za humanitične študije v Kopru in je gostujoči profesor na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 18.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
E: izobrazevanje@mao.si

Plečnik 2.0

Deli
Skip to content