Arhitektura v živo: Langusova ulica, Kolezija

Arhitektura v živo / 18. 1. 2022 / 16:00

Arhitektura v živo: Langusova ulica, Kolezija

Arhitektura v živo / 18. 1. 2022 / 16:00

Vodi: Andraž Keršič

Zbirno mesto: krožno križišče pri kopališču Kolezija, pri postaji razstave Iščem stanovanje ob krožišču na Gradaški ulici.

 

V okviru spremljevalnega programa ob razstavi IŠČEM STANOVANJE … Sto let organizirane stanovanjske gradnje si bomo ogledali vrstne hiše na Langusovi ulici v Ljubljani, ki so jih kot alternativni model bivanja v zelenju za rešitev lastnega stanovanjskega problema zgradili člani ljubljanskega društva arhitektov, Marko Šlajmer, Bogdan Fink, Miloš Lapajne, Marjan Lešnik in drugi. Ena prvih stanovanjskih zadrug pri nas je v dvajsetih letih gradila tudi bližnje naselje hiš Stan in dom ob Tržaški cesti, po vojni pa se je zadružništvo v spremenjeni obliki nadaljevalo  v številnih zasnovah verižnih in vrstnih hiš. Razmah vrstnih hiš je leta 1956 spodbudila tudi razstava Stanovanje za naše razmere. Arhitekti Danilo Fürst, Oton Jugovec, Ilija Arnautović, Stanko Kristl, Savin Sever in drugi so za manjše zadružno organizirane skupine zgradili ene najlepših modernističnih arhitektur pri nas.

Nizka zgoščena zazidava omogoča neposreden stik z zunanjim prostorom in je danes postala ideal kakovostnega bivanjskega okolja. V Sloveniji je kulminirala v izgradnji naselja Murgle, ki sta ga zasnovala arhitekta Marta in France Ivanšek, parafraza vrstnih hiš pa so tudi terasasti bloki v naselju Koseze, ki jih je načrtoval Viktor Pust. Po osamosvojitvi zadružništvo pri nas žal ostaja samo na idejni ravni. Hiša z vrtom in tudi vrstna hiša sta pri današnjih cenah nepremičnin v Ljubljani povprečni družini srednjega sloja nedosegljivi, v bolj skupnostnih oblikah (skupni atriji in dvorišča) pa jih poskušajo v novih razmerah redefinirati nekateri projekti subvencioniranih najemnih stanovanj na južnem robu Ljubljane.

 

Andraž Keršič je študiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in Fakulteti za arhitekturo in oblikovanje v Aalborgu na Danskem. Med 2013–2017 je sodeloval z arhitekturnim ateljejem Medprostor, med 2018–2019 pa z arhitekturnim birojem Arrea arhitektura. Leta 2019 je soustanovil biro a2o2 arhitekti. Ukvarja se s prenovami, raziskovanjem in kuriranjem razstav. Za raziskavo Trajnostni pristopi za varstvo povojne arhitekturne dediščine 20. stoletja je prejel fakultetno Prešernovo nagrado.

 

Prosimo vas, da nam svojo udeležbo na vodenem ogledu sporočite na izobrazevanje@mao.si.

Deli
Skip to content