Arhitektura v živo: Dukićevi bloki & Nebotičnik

Arhitektura v živo / 6. 1. 2022 / 16:00

Arhitektura v živo: Dukićevi bloki & Nebotičnik

Arhitektura v živo / 6. 1. 2022 / 16:00

PROSTA MESTA NA VODENEM OGLEDU ZAPOLNJENA.

 

Stanovanjska arhitektura med obema vojnama

 

Vodi: dr. Bogo Zupančič

Zbirno mesto: Argentinski park, pri panojih razstave Iščem stanovanje.

 

Dukićevi bloki arhitekta Jožeta Sivca, Nebotičnik arhitekta Vladimirja Šubica, poslovno-stanovanjska zgradba Hranilnega in posojilnega konzorcija arhitektov Dragotina Faturja, Mira Kosa in Jožeta Platnerja ter Delavski dom Vladimirja Mušiča so nastali med današnjo Slovensko cesto in Tivolijem v 30. letih 20. stoletja. V kontekstu ustvarjanja prestolnice gre za načrtovanje poslovne četrti mesta in organizirano reševanje stanovanjske problematike urbanega srednjega sloja, pogosto uslužbencev podjetij, ki so hiše zgradila za svoje potrebe. Stavbe, zgrajene med obema vojnama, imajo pritličja namenjena trgovinam in poslovnemu programu, v nadstropja pa so umeščena najemna stanovanja. Večinoma so ti stanovanjski objekti v oblikovanju fasad že kazali modernistična načela, s sklenjeno obulično pozidavo, programom v pritličju in tlorisi pa še vedno nadaljevali s starejšimi bivalnimi vzorci. To presežejo Dukićevi bloki, ki so tudi v urbanizmu napovedali prevlado modernističnih vzorcev.

 

Voden ogled je del spremljevalnega programa razstave IŠČEM STANOVANJE … Sto let organizirane stanovanjske gradnje, ki skozi predstavitve zgodovine stanovanjske gradnje pri nas, odpira diskusijo o prostorskih, arhitekturnih in organizacijskih možnostih za reševanje stanovanjske krize v prihodnosti.

 

Dr. Bogo Zupančič je direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Pred tem je bil zaposlen v MAO kot kustos za novejšo slovensko arhitekturo. Zupančič se ukvarja z raziskovanjem arhitekturne zgodovine modernizma in tedanjih družbenih razmer. Pripravil je več arhitekturnih razstav in napisal več knjig, med drugimi Ljubljanski Nebotičnik – denar in arhitektura (2001), Arhitekt Josip Costaperaria in ljubljansko moderno meščanstvo (2004), Usode ljubljanskih stavb in ljudi (2005-2008), Ljubljanska inženirska zbornica 1919–44 (2013) in Plečnikovi študenti in drugi jugoslovanski arhitekti v Le Corbusierovem ateljeju (2017).

 

Prosimo vas, da nam svojo udeležbo na vodenem ogledu sporočite na izobrazevanje@mao.si .

Deli
Skip to content