Andreas Ruby vs. Vedran Mimica

1. 7. 2013

Andreas Ruby vs. Vedran Mimica

1. 7. 2013

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje prireja predavanje Andreasa Rubyja in Vedrana Mimice, ki bo potekalo v ponedeljek, 1. julija, ob 16.00 v MAO. Andreas Ruby se bo v svoje predavanju osredotočil na način promoviranja arhitekture skozi razstave, nagrade in simpozije, Vedran Mimica pa bo predaval o sodobni hrvaški arhitekturi.

Do zapolnitve mest ZAPS zbira prijave na elektronski naslov: izobrazevanje@zaps.si‘>izobrazevanje@zaps.si’>izobrazevanje@zaps.si.

Andreas Ruby
je arhitekturni kritik in teoretik. Bil je urednik revije Daidalos, leta 2001 pa je z Ilko Ruby ustanovil založbo “textbild”, ki izdaja arhitekturne knjige, revije, kurira razstave ter svetuje arhitektom. Leta 2008 je ustanovil še založbo Ruby Press, ki se ukvarja izključno z izdajanjem knjig s področja arhitekture in umetnosti. Živi in dela v Berlinu, predan pa je sodobni arhitekturi in oblikovanju, pisanju, kuriranju razstav ter organiziranju simpozijev. Med drugim je predaval arhitekturno teorijo na Univerzi v Kasslu, na Univerzy Cornell, na the Ecole Polytechnique Féderale v Luzani ter na Universitat Politècnica de Catalunya v Barceloni. Od leta 2002 je član uredniškega odbora Werk, Bauen + Wohnen, od leta 2006 je v odboru nemškega Muzeja za arhitekturo. Redno objavlja članke s področja umetnosti in arhitekture v svetovnem in dnevnem tisku.  Andreas Ruby je član letošnje komisije, ki bo podelila nagrado Zlati svinčnik za odlično realizacijo. Njegovo predavanje se bo osredotočilo na način promoviranja arhitekture skozi razstave, nagrade in simpozije.

Vedran Mimica je po izobrazbi arhitekt. Do nedavno je bil direktor študijskega programa na Berlage Institute na Nizozemskem. Pred tem je predaval je na Fakulteti za arhitekturo v Zagrebu in na podiplomskem študiju na Univerzi TU Delft. Svoje življenje je posvetil izobraževanju na področju arhitekture, vodil je številne mednarodno odmevne seminarje in delavnice, vsako leto organizira tudi International Design Seminars v Zagrebu. Je avtor številnih tekstov o arhitekturi in izobraževanju na področju arhitekture, med drugim je soavtor knjige: Contemporary Croatian Architecture: Testing Reality / Sodobna hrvaška arhitektura: Testiranje realnosti. Pred kratkim je končal obsežno raziskovalno delo z naslovom Croatian Archipelago New Lighthouses / Hrvaški arhipelag novih svetilnikov, ki je plod sodelovanja med Nizozemskim ministrstvom za zunanje zadeve, Berlage Institutom in Hrvaško zvezo arhitektov. Projekt se ukvarja z razvojem turizma ob hrvaški obali, na kakšen način bolje integrirati naravne danosti krajine in lokalno kulturo v kontekstu globalnih gospodarskih sil. Leta 2007 je vodil kuratorsko skupino na Bienalu za arhitekturo v Benetkah. Vedran Mimica je član letošnje komisije, ki bo podelila nagrade Zlati svinčnik za odlično realizacijo. Njegovo predavanje se bo osredotočilo na sodobno hrvaško arhitekturo.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 16.00

 

Vstopnina

Brezplačno.
Do zapolnitve mest ZAPS zbira prijave na elektronski naslov: izobrazevanje@zaps.si

 

Informacije

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
T: (0)1 24 20 670
E: izobrazevanje@zaps.si; zaps@zaps.si

 

Organizacija

ZAPS in MAO.

Deli
Skip to content