ab: Participacija

24. 11. 2011

ab: Participacija

24. 11. 2011

in razprava o participaciji v arhitekturi in urbanizmu

Udeleženci: Ilka Čerpes, Drago Kos, Ljubo Lah, Mateja Medvedič, Marko Peterlin, Maja Simoneti, Apolonija Šusteršič, Matjaž Uršič, Žiga Vodovnik
Moderator: Miha Dešman, glavni in odgovorni urednik revije ab

Čas izida tematske številke revije ab o participaciji v arhitekturi in urbanizmu je več kot pravšnji. Gospodarska, finančna in družbena kriza silita prevladujočo arhitekturno in urbanistično prakso, ki vse prepogosto nastopata v tesni spregi z neoliberalno paradigmo, da premislita svoje premise.

Gostujoči urednici, Urška Jurman in Apolonija Šušteršič, sta vsebino številke zastavili na oceni, da je v slovenskem prostoru koncept participacije v arhitekturi in urbanizmu teoretsko zapostavljen in nezadostno obravnavan koncept, v praksi pa, žal, prepogosto razumljen kot grožnja in ne priložnost, navsezadnje za samo redefinicijo arhitekturne in urbanistične prakse.

V četrtek, 24. novembra 2011, bo kratki predstavitvi tematske številke ab sledila razprava o prednostih, težavah in predsodkih glede vključevanja javnosti v procese odločanja o prostorskem načrtovanju in upravljanju. Beseda bo tekla o tem, na kakšen način približati pomen participacije pri odločevalcih in investitorjih, da se vključevanje javnosti ne bi izvajalo na manipulativen in zgolj formalen način; kako preseči predsodke na strani stroke glede potrebe po vključevanju laične javnosti v procese prostorskega načrtovanja in upravljanja; kako opolnomočiti javnost in jo izobraževati o kompleksnih procesih načrtovanja in upravljanja prostora; ter kako povezati na eni strani možnost in na drugi strani odgovornost, ki je dana javnosti v procesih sodelovanja pri odločanju o prostoru.

Več o vsebini številke: http://www.ab-magazine.com/

 

Otvoritev

Pričetek: ob 18.00

 

Informacije

http://www.ab-magazine.com/

 

Organizacija

V sodelovanju s KUD Obrat in uredništvo revije ab – arhitektov bilten (izdajatelj Društvo arhitektov Ljubljana)

Deli
Skip to content