Novica

BIO 27 – SUPERVERNAKULARNO

12. 07. 2021

Novica

BIO 27 – SUPERVERNAKULARNO

12. 07. 2021

Oblikovanje za regenerativno prihodnost

29. maj–26. september 2022 I Muzej za arhitekturo in oblikovanje

 

27. izdajo bienala oblikovanja (BIO 27), najstarejšega oblikovalskega bienala v Evropi, ki deluje v produkciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost, bo vodila Jane Withers, ena vodilnih angleških kustosinj, publicistk in svetovalk na področju oblikovanja.

 

Globalizacija in izkoriščanje planeta zaradi vse večjega dobička sta povzročila podnebno krizo in pospešila neravnovesje med človekom in naravo. Supervernakularno, tema BIO 27, raziskuje ambiciozno in vse številčnejše gibanje, ki se navdihuje v vernakularni in avtohtoni arhitekturi ter oblikovalskih tradicijah z vsega sveta, na podlagi katerih ustvarja radikalno vizijo prožnejše in odzivnejše prihodnosti.

 

»Bienale pomeni priložnost seznanjanja z obetavnim gibanjem v sodobnem oblikovanju, ki v vernakularnih tradicijah in večinoma nezahodnih kulturah išče scenarij za prihodnost. Naš način življenja v industrializiranih družbah je več kot očitno pospešil podnebno katastrofo, zato moramo, če želimo izpeljati trajnostno revolucijo, prevzeti drugačen način razmišljanja in druge vrednote. Vse večje zanimanje za vernakularne prakse in tradicionalno ekološko znanje (TEK) zagotavljata bogat vir navdiha za sodobne oblikovalce. BIO 27 se bo osredotočal na odzive lokalnih skupin oblikovalcev na globalne procese ter oblikovanje v lokalnem kontekstu.« Jane Withers, kustosinja BIO 27.

 

Raziskovalni, interdisciplinarni in medkulturni projekt Supervernakularno ne bo običajna razstava oblikovanja in arhitekture. Zamišljen je kot zbirka zgodb, pripovedovanih skozi študije primerov, ki razkrivajo, kako lahko te zamisli postanejo izhodišče za sodobne inovacije. Ob oblikovalskih projektih z različnih koncev sveta se bodo obiskovalci seznanili z vrsto izbranih projektov, ki bodo prikazali potencial, ki ga ima vernakularni pristop pri reševanju regionalnih in globalnih problemov v primerjavi z drugimi sodobnimi pristopi k podnebnim spremembam.

 

BIO 27 nadgrajuje strategijo bienala, ki želi premisliti in poglobiti raziskovanje prihodnosti ter okrepiti lokalni domet. Poudarek bo na oblikovanju, ki se odziva na lokalne potrebe in kontekste, izbrani projekti pa bodo črpali iz lokalnih razmer, virov in materialov. Vloga oblikovanja v okoljskih in podnebnih vprašanjih pa je rdeča nit, ki bo povezovala več prihodnjih izdaj bienala.

 

Razstavo Supervernakularno in izbrane oblikovalske projekte, ki jih bo maja 2022 v Ljubljani gostil MAO, bo dopolnil program spremljevalnih dogodkov, ki se bodo odvijali na različnih lokacijah v Ljubljani.

 

Pridružite se supervernakularnemu gibanju in nam s svojim obiskom na dogodkih in sodelovanjem pri razpisih, ki bodo potekali med septembrom 2021 in septembrom 2022, pomagajte oblikovati BIO 27! >>

 

Bienale oblikovanja vzpostavlja sodelovanje s Centrom za kreativnost, ki z namenom razvoja družbenih ali podjetniških inovacij koproducira idejni in produkcijski del bienala. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Deli
Skip to content