Znani finalisti za Evropsko nagrado za urbani javni prostor 2016

Znani finalisti za Evropsko nagrado za urbani javni prostor 2016

Mednarodna žirija uglednih evropskih strokovnjakov s področja arhitekture in urbanizma, ki ji predseduje arhitekt in predavatelj na oddelku za urbano in ozemeljsko načrtovanje na Tehniški univerzi v Kataloniji (UPC) Enric Batlle in šteje 10 članov, med katerimi je tudi direktor MAO Matevž Čelik, je med 276 prijavljenimi deli izbrala 25 finalistov, ki se bodo potegovali za Evropsko nagrado za urbani javni prostor 2016.

Finalisti prihajajo iz 13 držav in 23 različnih mest, med njimi pa je tudi promenada Velenje, projekt arhitekturnega biroja Enota. Prejemniki nagrad bodo znani 4. julija na posebni slovesnosti v Center za sodobno kulturo iz Barcelone (CCCB). Podelitev nagrad se bo v živo prenašala tudi po internetu, finalisti pa bodo uvrščeni na potujočo razstavo Shared Cities, ki od leta 2014 gostuje po različnih evropskih in svetovnih mestih.

Nagrado od leta 2000 na dve leti podeljuje CCCB, izpostavlja pa pomen javnega protora v demokratičnem življenju mest. Nagrada se podeljujejo avtorjem posegov, ki ustvarjajo, ohranjajo ali izboljšujejo demokratično kakovost urbanih prostorov. Leta 2012 je nagrado prejela slovenska Prenova nabrežij reke Ljubljanice.

Preverite finaliste!

Več o Promenadi Velenje, ki smo jo v okviru Arhitekture v živo obiskali lansko leto.

Deli
Skip to content