Zmagovalci nagradnega natečaja s Steklarno Hrastnik #GlassRepurpose

Zmagovalci nagradnega natečaja s Steklarno Hrastnik #GlassRepurpose

Strokovna komisija za izbor najboljšega predloga ponovne uporabe že uporabljenih steklenih izdelkov za Steklarno Hrastnik je izbrala tri najboljše predloge, prvouvrščenemu pa podeljuje nagrado v višini 1.000 evrov. 

 
 
Razpis #glassrepurpose je trajal od 1.9.2019 do 31.9.2019, ter bil podaljšan do 25.10. 2019. Člani strokovne komisije (Matevž Čelik Vidmar – MAO; Mateja Š. Dimic – Steklarna Hrastnik, Erika Oblak – Ekologi brez meja) so pregledali prispele predloge. Izbirali so izvirne, nevsakdanje ideje s tržnim potencialom, ki so v skladu z načeli trajnostnega razvoja. Iskali so ideje, ki upošteva uporabo velike količine že zavrženega stekla, ki naj ne postane zgolj odpadek, ampak dobi novo uporabno vrednost, hkrati pa ideje, ki za svojo realizacijo ne potrebujejo večjih obremenitev okolja in porabo dodatne energije.
           
 Razvrstitev in obrazložitev
 
1. MESTO
Obrazložitev: Ideja o vzpostavitvi platforme za trgovanje in razvrščanje odpadnega / uporabljenega stekla je izvirna in nevsakdanja. Sega izven okvirjev razmišljanja in iskanja rešitve. Platforma skrbi, da odpadno zavrženo steklo ne postane odpadek ampak surovina nekomu drugemu. Komisija ugotavlja, da bi bilo potrebno za realizacijo katerekoli prispele ideje na tem natečaju razvrščanje in sortiranje odpadnih steklenih izdelkov, za kar bi potrebovali sistem in ta platforma je odgovor na to vprašanje. Ker prispela idejna rešitev predstavlja tako orodje kot rešitev zastavljenega izziva in je predpogoj za uporabo velike količine že zavrženega stekla ji je strokovna komisija soglasno podelila prvo mesto.
    
2. MESTO
Obrazložitev: Ideja o uporabi steklenih odpadnih kosov v gradbenih / betonskih konstrukcijah omogoča različne efekte (transparentnost sten) ali kot gradben material namesto peska. Gre za področje, ki bi lahko porabilo večje količe zavrženega materiala, brez dodatnih energetskih vlaganj in onesnaževanja.
  
3. MESTO
Obrazložitev: Uporaba manjših steklenih odpadnih kosov (črepinj) kot polnilni material za razne pohištvene elemente in predelne stene omogoča uporabo večje količe zavrženega materiala. Izvedba, ki dodatno ne obremenjuje okolja in zanjo ni potrebna dodatna energija za predelavo.
 
Ustvarjalka najboljšega dela po izboru žirije bo prejela finančno nagrado v višini 1.000 evrov, vsem trem prvouvrščenim bodo poleg objave v medijih namenili simbolično nagrado »Steklarna Hrastnik doživetje«.

Deli
Skip to content