Začetek BIO 26 s prvim oblikovalskim maratonom

Začetek BIO 26 s prvim oblikovalskim maratonom

Oblikovalski maraton (ali t. i. designaton) je intenzivna tridnevna delavnica, v okviru katere bo izbranih šest projektov, ki jim bomo namenili semenska sredstva za produkcijo. Dogodek, ki bo tudi priložnost za srečanje in pogovor z mentorji in člani žirije BIO 26, smo zasnovali s povezovanjem ustvarjalnega in podjetniškega sveta zagonskih podjetij ter kuratorskim pristopom.

Letošnji 26. bienale oblikovanja BIO 26 z naslovom Skupno znanje bo potekal med 14. novembrom 2019 in 9. februarjem 2020 v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Kustos bienala je avstrijski kulturni producent Thomas Geisler, njegova pomočnica pa je kustosinja, oblikovalka in novinarka Aline Lara Rezende. V ospredju tokratnega bienala je eden največjih izzivov našega časa – tema informacij in splošne krize na področju njihovega širjenja in uporabe.

BIO 26 želi zbrati najboljše ideje, ki raziskujejo načine, kako se ustvarjalno spopasti s to težavo oziroma se nanjo odzvati ter predlagati rešitve in alternative našemu trenutnemu ravnanju z informacijami in znanjem. Z vključevanjem različnih vsebin, struktur in deležnikov želi najti nove načine, odkriti potenciale, predstaviti projekte in raziskati koncepte in sisteme, s katerimi bi razdiralni informacijski kaos spremenili v ustvarjalne zbirke znanja.

BIO 26 – Skupno znanje bo organiziran okoli osrednje razstave, ki bo v prostorih MAO predstavljala že izvedene projekte, ter šestih večjih eksperimentalnih projektov, ki jih bodo za BIO 26 izdelale multidisciplinarne skupine pod mentorstvom šestih uglednih oblikovalcev. Te bodo izbrane skozi proces oblikovalskega maratona (designatona), končni projekti pa bodo predstavljeni v sodelujočih ustanovah, ki se ukvarjajo s produkcijo in posredovanjem znanja: to so muzej, knjižnica, univerza, medijska hiša, botanični vrt in dom starejših občanov.

Prvi oblikovalski maraton bo potekal med 17. in 19. majem v avditoriju Moderne galerije v Ljubljani, na njem bodo prisotni mentorji in člani žirije BIO 26, ki jo sestavljajo Deyan Sudjic, direktor londonskega Muzeja oblikovanja (Design Museum London), Johnny Golding, profesorica filozofije in umetnosti ter višja raziskovalna mentorica na področju raziskav na londonskem Royal College of Art, Amelie Klein, kustosinja v Muzeju oblikovanja Vitra v nemškem Weilu na Renu (Vitra Design Museum), Maja Vardjan, kustosinja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, in Aleš Pustovrh, profesor in ekonomist, ki se v okviru svojega raziskovalnega dela ukvarja z novimi oblikami inovacij.

Prvo skupino z izzivom Stare strukture, nove funkcije, ki ga postavlja Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), so sestavili mentorji znanja Irena Eiselt, Žiga Cerkvenik in Janko Klasinc in mentorja oblikovanja iz amsterdamskega studia Commonplace: Jon Stam in Simon de Bakker.

Drugo skupino z izzivom Pomembna spletna/nespletna izkušnja, ki ga postavlja MG+MSUM, sta sestavila mentorica znanja Ida Hiršenfelder in mentor oblikovanja Paolo Patelli iz Nizozemske.

Tretjo skupino z izzivom K novi ergonomiji učenja, ki ga postavlja Univerza v Ljubljani (UL), sta sestavila mentor znanja Tomaž Deželan in mentorica oblikovanja Apolonija Šušteršič.

Četrto skupino z izzivom Kredibilnost medijev in njihovo nelagodje, ki ga postavlja časopis Delo, sta sestavila mentor znanja Ali Žerdin in mentorja oblikovanja iz francoskega studia Bureau D’etudes: Léonore Bonaccini in Xavier Fourt.

Peto skupino z izzivom Povezovanje rastlin in ljudi, ki ga postavlja ljubljanski Botanični vrt, so sestavili mentorja znanja Jože Bavcon in Blanka Ravnjak in mentorja oblikovanja iz skupine Future Farmers: Amy Franceschini in Lode Franken iz ZDA.

Šesto skupino z izzivom Akademija za življenje, ki ga postavlja Center aktivnosti Fužine (CAF), sestavljajo mentorji znanja Monika Šparl, Matija Puškarič in Monika Vrhovnik Hribar in mentorica oblikovanja Kathrina Dankl iz Avstrije.

Več informacij o bienalu najdete na spletni strani www.bio.si.

 

Deli
Skip to content